Skipper s-a născut în 1995 în SUA în programul Guide Dog Foundation care asigură în State câini pentru nevăzători. Înainte de a fi antrenați, câinii petrec aproape un an de zile în familii adoptive, unde, principala lor misiune este să se obișnuiască cu oamenii. Sunt preferate familiile cu copii pentru că viitorii câini însoțitori trebuie să învețe să fie răbdători.
Emi Fujisaki, 10 ani, fiica unui diplomat japonez, a venit într-o zi de la școală cu rugămintea de a deveni puppy walker. Părinții au acceptat, s-a semnat un contract și familia l-a primit pe Skipper, un labrador negru, de 6 săptămâni.
Au urmat 10 luni nebune, pline de iubire dar în final au urmat și lacrimile lui Emi și ale sorei mai mari, Mari, când Skipper a trebuit să se întoarcă la școala de câini pentru nevăzători.
Unde frumosul labrador nu a făcut mare brânză, a picat cu brio toate examenele, distras fiind de cățelandrele din program, așa că Guide Dog Foundation l-a făcut cadou agenției federale Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives pentru cursul de K9 unde Skipper ar fi devenit câine polițist.
La noua școală lucrurile au mers foarte bine. Atât de bine încât Skipper s-a pefecționat pe descoperirea explozibililor de orice tip. La ceremonia de absolvire Emi, Mari și soții Fujisaki au fost prezenți dar nu au putut să îl vadă pe Skipper lucrând, labradorul fiind ales de Departamentul de Stat al SUA, alături de alți 9 labradori polițiști, să fie oferit cadou autorităților italiene.
Skipper a aperizat la muncă în Milano iar familia Fujisaki s-a întors în Japonia.
Au trecut 9 ani.
Cariera lui Ichiro Fujisaki a adus familia în Elveția, la Geneva, unde el a primit funcția de Ambasador al Japoniei pe lângă organizațiile internaționale.
Soția, Yoriko, îl obligă să conducă până în Milano unde îl vor căuta pe Skipper.
Îl vor găsi alături de partenerulu lui, polițistul Stefano Deon, lucrând la Malpensa. Câinele îi recunoaște și înnebunește parcă de fericire. Stefano nu pricepe în prima clipă de ce Skipper se bucură atât de mult de acest cuplu la 50+ de japonezi cumsecade.
Îi spun că ei l-au crescut pe Skipper și că l-ar vrea înapoi după ce va ieși la pensie.
O să se gândească, le-a spus polițistul și orice om, inclusiv ei, înțelegea că nu e nimic altceva decât un răspuns politicos.
Dar, după un an, Skipper iese la pensie și Stefano le dă un telefon. Pot veni să îl ia.
Toată lumea e fericită, chiar și Stefano. Skipper e fericit că s-a reunit cu primii săi stăpâni. Fetița de 8 ani a lui Stefano e doar pe jumate tristă, polițistul va lucra cu Mulan, un alt labrador negru.
Soții Fujisaki ajung înapoi la Geneva cu labradorul lor K9, capabil să găsească arme, droguri și explozibili. Bad ass dog. Dar un alt telefon vine să le tulbure, de această dată, liniștea: Stefano Deon a murit într-un accident rutier petrecut pe când se întorcea acasă de la Malpensa. Avea doar 41 de ani.
Skipper a avut șansa să se întoarcă în SUA alături de Ichiro Fujisaki, devenit ambasador al Japoniei în America.
Glumind, acesta spunea despre K9 Skipper că e un câine liniștit și cu personalitate, total schimbat față de cum era în cele 10 luni cât timp Emi, fiica sa, a fost Puppy Walker.
Era, după cum se pare, unicul motiv pentru vizitele dese ale fetelor, trecute atunci de vârsta de 20 de ani.
Viața bate filmul, nu? Câine născut în programul pentru nevăzători, crescut în primele luni de viață de niște japonezi, în America, ajunge câine polițist în Italia unde se întâlnește cu aceiași japonezi care îl iau cu ei în Elveția și apoi în SUA…
PS. Ambasadorul Fujisaki a ținut astăzi la București o conferință despre evoluțiile de pe scena internațională și poziția Japoniei fată de aceste evoluții. Mai multe amănunte pe acest subiect veți afla de la jurnaliștii Vice, Revista 22 și G4Media pe care i-am văzut la eveniment. Noi am ales să vă spunem povestea lui Skipper!