UPDATE: Ehe für alle – Redefinirea familiei (deocamdata doar in Germania)

Parlamentul german a votat astazi (cu 393 voturi pro şi 226 contra) legea privind dreptul persoanelor de acelaşi sex de a întemeia o familie. Cancelarul Angela Merkel a votat împotriva, argumentându-şi decizia prin existenta unei contradicţii neamendate inca între Legea de Baza a RFG (echivalentul Constituţiei) şi actuala formulare (familia fiind initial definita ca reuniune…intre un barbat si o femeie). Necesitatea unei armonizari a legislaţiei anterior actualei decizii a fost principalul motiv invocat de opozanţii legii. De menţionat faptul că nici chiar creştin-democraţii nu au respins în bloc legea.
Peste 100.000 de cupluri homosexuale deja legalizate în Germania pot din septembrie beneficia de posibilitatea de a purta un nume comun respectiv de a adopta copii (cu alte cuvinte de a participa cu drepturi egale cu celelate familii la selecţia făcută de autorităţi pentru găsirea unui cămin adecvat pentru copiii ajunşi singuri).

Faptul că Germania a tergiversat acest moment istoric nu poate fi decât un motiv de reflexie pentru societatea românească.
Pe de o parte clasa politică ar trebui să refuze un referendum care va crea doar tensiuni. Treaba ei este să se ocupe intens de rezolvarea problemelor sociale legate de protecţia copiilor şi acceptanţă minorităţilor sexuale.
Pe de altă parte, comunitatea LGBT din România, beneficiara a unui lobby mediatic substanţial, ar fi bine să nu se canalizeze doar pe un success politic imediat şi cu orice costuri. Adoptarea unei astfel de legi în condiţiile unei tolerante discutabile a societăţii poate duce la marginalizarea şi stigmatizarea copiilor crescuţi într-o familie homosexuală.