Un nou serotip de norovirus își face de cap(sulă) în Japonia

Iarna este anotimpul ce favorizează epidemia de boală diareică provocată de noroviruși. Contagiozitatea virusului este foarte mare, dar infecția nu este mortală. 
Întocmai ca în cazul virusului gripal, marea sa instabilitate antigenică face ca imunitatea naturală indusă să nu asigure rezistența la reinfectare. 

Serotipul circulant în iarna asta face parte dintr-un grup ce reprezintă 90% din specie. Este așadar un virus comun, însă specialiștii de la Universitatea Kitasato apreciază că mutațiile survenite de la precedentul maxim, de acum un deceniu, fac ca viteza de propagare să fie mai mare ca de obicei, ținînd seama și de faptul că virusul apare cu o mutră mult diferită și nu cruță nici măcar subiecții cu antecedente. 

Pericolul mare este mai mult cel de infecție colectivă. Mai ales acolo unde bucătăria oferă preparate netratate termic. Dar balustradele, robinetele și closetele pot fi. de asemeni, focare, numărul minim necesar de unități care pot provoca boala fiind foarte mic.

Calea principală de transmitere este contactul cu autputul digestiv (vomă și fecale). Sezonul banchetelor de sfîrșit de an îl favorizează. Oamenii se îmbată și vomită pe unde apucă. Așa de pildă, în urmă cu 10 ani, într-un hotel, voma unui vilegiaturist, curățită, dar nesterilizate ustensilele și locul, s-a uscat în mochetă, a devenit impuritate microscopică în aer* și a infectat peste 360 de alți vilegiaturiști.  

În 2006 se apreciază că boala diareică norovirală a afectat peste 3 milioane de locuitori ai Japoniei. A pățit-o pînă și Împăratul.
––––––––-

* În urma anchetei epidemiologice, focarul nu a fost găsit în bucătărie.