Tradițiile românilor din Grebenaț, Serbia: Azi Fășancul

An de an, în prima zi a Postul Paştelui, grebencenii şi turiştii se adună pentru un spectacol magic şi străvechi. Este vorba, bineînţeles, de renumitul, Făşanc.

Ziua de făşanc a fost cândva o zi în care se scoteau la iveală în formă parodiată toate secretele şi problemele delicate despre care nu se vorbea în viaţa de zi cu zi. Cu masca pe faţă se poate spune orice. De altfel făşancul pentru grebenceni este cel mai cunoscut eveniment.

Începând în ziua de luni a primei săptămâni din Postul Paştelui, la Grebenaţ se desfăşoară tradiţionala manifestare Făşancul. Denumirea de Făşanc se trage din limba germană, însă localnicii spun că este o manifestare străveche, păgână, că doar numele vine din limba germană. Este unul dintre evenimentele locale preferate ale tinerilor, acest eveniment are rădăcini adânci în istoria comunităţii. Cu
mult timp înainte de evenimement tinerii din Grebenaţ se întâlnesc ca să-şi pregătească poveştile şi măştile pentru aceste zile speciale.

Prima zi a făşancului, luni, începe cu călucerii, care de dimineaţă pleacă
să colinde localitatea de la casă la casă, jucând tradiţionalul dans. Dansul este compus din peste 20 de figuri. Dansatorii sunt conduşi de aşa zisul vătău, cel care merge înaintea dansatorilor şi care începe
întotdeauna primul jocul.

Alături de căluceri merg şi doi „ouari” aceştia ajung cu câteva minute înaintea călucerilor şi prevestesc venirea lor. Ouarii primesc ouă de la fiecare gospodărie. După colindatul satului călucerii se îndreaptă către centrul satului unde sunt aşteptaţi atât de localnici cât şi de vizitatori şi
turişti.

De Paști mergem toți la Grebenaț în Serbia! Adriana Petroi ne povestește cum e cu Fășancul, un obicei de Paști care seamănă cu meteleauăle de Crăciun din Avrig.

Apoi urmează,pe la ora două, defilarea prin centrul satului a carelor alegorice temetice şi a exponatelor din sat, care reprezintă momente istorice, la care se munceşte cel mai mult, momente comice şi unele momente deosebite din viaţa localităţii.Conform tradiţiei în fruntea coloanei de mascati merge Fanfara ”KUD George Coşbuc” din Grebenaţ, fanfariştii cântă melodi populare româneşti.

Protagoniștii mascaţi străbat satul de trei ori, astfel încât oamenii prezenţi pot admira, fotografia şi analiza foarte bine fiecare mască în parte. Grebencenii îi numesc pe mascaţi, băui.

Tot în prima zi de făşanc,seara se prezintă un spectacol la Căminul Cultural. În cadrul spectacolui sunt prezentate momente folclorice,momente teatrale şi scheciuri. Manifestarea continuă şi în ziua de Marţi, cea de-a doua zi. Marţi călucerilor li se alătură şi un
grup de fete. Împreună prezintă, în sat,obiceiul „Nunta”. La amiază urmează şi în cea de-a doua zi parada carelor alegorice, iar în orele serii se organizează balul mascat. Iar ziua de sâmbătă se încheie cu un bal mascat,petrecere şi voie bună.

Sâmbăta mascaţii se pregătesc intens fiind şi ziua în care se premiază cei mai originali „băui”. Cei care vin cu poveşti interesante şi măşti deosebite primesc locul întâi. Grebenaţul a fost recunoscut mereu după renumitul Făşanc, acest eveniment reprezintă ceva specific şi deosebit
pentru săteni.

An de an grebencenii se străduiesc să extindă această manifestare şi speră că evenimentul va contribui mai mult la promovarea localităţii şi că pe viitor va deveni o atracţie turistică prin care Grebenaţul să-şi afirme valorile cultural-etnologice specifice. Cu această ocazie merită vizitată localitatea.