Teatrul românesc de amatori din Serbia


Actorii români, amatori, din Voivodina Serbia au deschis uşile publicului iubitor de teatru pe data de 04.05.2019 în oraşul Vârşeţ, cu piesa „Fluturii sunt liberi” de dramaturgul american Leonard Gershe, prezentată de membrii Atelierului Creativ ”Academica” al studenților de la Școala de Înalte Studii de Specialitate pentru Educatori „Mihailo Palov” – Vârșeț, Facultatea de Învățători din Belgrad, Departamentul din Vârșeț și Asociația Civică „Banatic Art” din Vârșeț. Cu acest spectacol a fost ridicată cortina ediției a 47 –a a tradiționalei manifestări „Zilele de Teatru ale Românilor din Voivodina-R.Serbia”.

Patru actori talentaţi, care joacă cu o pricepere desăvârşită. Pe mine m-a cucerit tandemul mamă-fiu pe care l-au adus în faţa spectatorilor doi oameni incredibil de talentaţi. O poveste despre Don, cel care învaţă să trăiască dincolo de lumea pe care mama sa a construit-o pentru el. E atât de bine construită povestea, atât de reală, încât e imposibil ca publicul să nu trăiască tot amalgamul de sentimente, are câteva replici geniale şi o muzică care nu face decât să potenţeze şi mai mult încărcătura emoţională.

O vibraţie cu totul şi cu totul specială, care vine din text, dar mai ales din interpretarea magistrală a actorilor, toţi buni. Foarte buni. „Fluturii sunt liberi” este un spectacol pe care ar trebui să-l vadă toţi îndrăgostiţii. Şi cei care dintr-un motiv sau altul se tem de iubire. O poveste de dragoste complicată, aşa cum sunt de cele mai multe ori poveştile frumoase. O poveste despre Don, cel care învaţă să trăiască dincolo de lumea pe care mama sa a construit-o pentru el. Şi despre Jill, cea care ştie deja atât de multe despre viaţă. O lucrare dramatică cu puternice accente educative, exemplare pentru sănătatea morală a tineretului de azi.

Au putut fi admirați talentați actori amatori Marina Jurca în rolul Jill Tanner, Maribel Popa în rolul Don Baker și Mariana Stratulat în rolul Doamnei Baker. Secvențele muzicale au fost interpretate la pian de Adrian Țăran, imaginile video realizate de Denis Stratulat iar regia, adaptarea textului și scenografia au fost semnate de Cătălin Ursu de la Teatrul Național din Timișoara.

Spectacolul a fost prezentat în incinta Muzeului Orășenesc „Konkordija” din Vârșeț.