Singurul viitor al blocurilor lui Ceaușescu este acesta:

Aici a fost un bloc!

Acum nu mai este! De câteva săptămâni patru escavatoare mușcă din blocul care arăta așa:

Da, nu arăta rău deloc! Nici nu era din anii 60! Era de la sfârșitul anilor 70 și, cum a ”expirat”, fiind construit de 40 de ani, i s-a făcut felul! În locul lui se va înâlța până în primăvara anului viitor unul mai falnic, cică de 14 etaje, în care locatarii din blocul dărâmat acum vor avea apartamentele lor.

Escavatoarele fărâmă cimentul și scot fierul beton pentru reciclare. Câțiva muncitori udă în continuu molozul și locurile de unde mușcă escavatoarele. Nu este un fir de praf pe stradă, dacă ar fi și un gard nici nu ai ști ce se petrece înăuntru!

Nu trebuie să vă mai spun, blocul nu era în România! Era în Japonia, unde există niște reguli destul de clare referitoare la construcțiile de tip bloc. În funcție de calitatea cimentului folosit primesc termene de garanție. Dezvoltatorii își ademenesc clienții cu fraze de genul ”ciment garantat 85 de ani”, aceștia cumpără, se mută în noile apartamente și încep să plătească, pe lângă întreținere și bancă și un fond de reconstrucție. Acesta devine mai mare după ce toți oamenii și-au achitat casele, de obicei 35 de ani și se coelctează te toată durata existenței clădirii. Dacă stau la etajul 20, apartamentul 2016, și mă mut după 40 de ani vânzând apartamentul, fondul colectat rămâne pe numele noului proprietar și tot așa. De aceea în Tokyo, de exemplu, apartamente în blocuri vechi dar situate foarte bine se vând la fel de scump ca unele noi: în curând vor fi demolate și reconstruite.

De ce e așa? Pentru că oricum o dai, oricât ai izola și vopsi blocurile la exterior, la interior sunt blocuri din ce în ce mai vechi! Se duc dracului canalizarea, instalațiile sanitare, alimentarea cu gaze, instalațiile electrice, lifturile, ușile, izolațiile și, ce e mai îngrijorător, rugina intră în armătura de fier beton, îl umflă, crapă betonul și la cutremur… surpriză, blocul cade!

De aceea blocurile au termen de garanție în Japonia! Și la noi, cele făcute pe vremea lui Dej sunt deja expirate! Oricâtă încredere au românii în blocurile lor, că sunt tari, că nu s-a furat din materiale, etc, realitatea este că cei mai mulți stau în blocuri vechi!

La anul, bocurile construite în ultimul an al lui Ceaușescu vor împlini 30 de ani! Peste 20 de ani, 50! Tic, tac, tic, tac. Nu vă place, dar tic, tac! E realitatea de care nu putem fugi! Cad balcoane, ați văzut? Credeți că în inima lor blocurile sunt mai rezistente?

Dărâmarea și reconstrucția sunt singurele soluții viabile. Guvernul ar putea obliga asociațiile de locatari să strângă fonduri pentru reconstrucție. Fondurile vor face băncile bogate și împrumururile ieftine. Tot mai mulți români își vor putea permite o casă nouă. Tot mai mulți dezvoltatori vor putea cumpăra blocuri vechi în zone bune, pe care le vor dărâma pentru a le înlocui cu altele mai înalte, mai moderne, mai frumoase, în care locatarii blocurilor vechi vor primi apartamente la prețuri modice. Tot mai mulți români care lucrează în străinătate vor reveni în țară pentru a lucra pe noile șantiere ale patriei, șantiere care îl vor șterge din amintirea imobiliară pe Ceaușescu.

Like și share dacă credeți că economia României ar avea de câștigat din dărâmarea blocurilor comuniste.

PS. Blocurile oricum se vor dărâma. La cutremur sau din senin, ca prin Turcia sau Pakistan. Ați văzut la TV. Bine, unii locatari au pus deja umărul, și-au dărâmat pereți de rezistență!