Geologii au început să exploreze dealurile din apropierea râului Jadar din Serbia în căutarea unui metal care a devenit omniprezent în tehnologia modernă: litiul, iar o eventuală descoperire ar putea permite ţării vecine să devină un nou front european în lupta economică cu Asia, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres
Depozitele de litiu din Serbia, dacă vor putea fi extrase, sunt suficiente de mari pentru a permite continentului să concureze cu Asia, în special cu China, ar treilea mare producător mondial de litiu şi cel mai mare producător mondial de baterii litiu-ion.
În luna februarie a acestui an, preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a apreciat că aceasta este „una din cele mai mari speranţe pentru Serbia” şi a cerut companiilor să urgenteze lucrările pentru a demara producţia.
Potrivit unor estimări guvernamentale ar putea fi depozite de până la 200 milioane de tone de litiu în Serbia în timp ce U.S. Geological Survey susţin că există rezerve identificate de un milion de tone, ceea ce ar face din Serbia una din cele mai bogate surse de litiu din Europa.
Chiar dacă lucrările de extracţie nu vor începe deabea peste trei ani, autorităţile din Serbia sunt interesate deja de dezvoltarea de activităţi de-a lungul lanţului de producţie, precum rafinarea metalului şi producţia de baterii.
Jadar Lithium, companie cu un capital de 2,7 milioane de dolari, este în sudul Serbiei şi analizează o zonă cuprinsă între oraşul Vranje şi graniţă. Compania a finalizat primele două faze de analiză a solului şi susţine că a identificat mai multe zone cu un conţinut ridicat de litiu.
Luke Martino, preşedintele Jadar Lithium, spune că Serbia ar putea deveni un hub pentru industrie, de la extracţie, la rafinare şi producţie de baterii.