Romanii platesc mai mult decat japonezii pentru un pasaport

Proportional cu veniturile minime, la noi un pasaport ar trebui sa coste 20 de lei!

IMG_0264Scriu aceste randuri plecand de la premisa ca japonezii au o putere de cumparare de 16 ori mai mare decat a romanilor. Cifrele seci sunt furnizate de FMI si BM si sunt rezultate din comparatia cu Statele Unite ale Americii.

Pentru Romania nu inseamna ca asta e rau, nici ca e bine, este doar un indicativ care arata cam pe unde suntem in mare. Sigur, sunt diferente intre un pensionar care are o pensie minima garantata si un mare corupt, care pleaca acasa cu valiza de bani, dar nu asta este interesul nostru de azi, de aici.

Interesul nostru este sa probam afirmatia din titlu. Nimic mai simplu, uite cateva cifre, un roman plateste in Romania 283 de lei pentru un pasaport valabil 5 ani! In strainatate plateste cu 40 de euro in plus, adica 100 de euro! Un japonez, pentru un pasaport obtinut in tara sau in strainatate, valabil 10 (!) ani plateste in lei romanesti 515 lei!

Cam tot acolo, ziceti, nu? Ei bine nu, pentru ca japonezul are o putere de cumparare de 16,3 ori mai mare decat a romanului. In consecinta, un pasaport in Romania ar trebui sa coste sub 20 de lei!

Cum altfel daca in Japonia un salariu mic este de 160 000 yeni, adica netul, din care omul isi poate face 11 pasapoarte pe 10 ani si al doispelea pe 5 ani, iar in Romania se pot face din salariul minim net doar 3 pasapoarte si se mai bea o bere.

Cam atat, concluziile le trageti dvs.

Tabelul cu taxele consulare ale romanilor este aici: http://mae.ro/sites/default/files/file/pdf/tarif_consular_2014.pdf

Taxele consulare platire de romanii din UK sunt aici: http://londra.mae.ro/node/823

Si apropo de fotografia de mai sus, ia vedeti ca japonezii au taxe consulare a dracu’ de mici!

Si stiu, nu comparam mere cu pere, dar eu unul tocmai am citit ca Alexandru Noaptes, ala de la CFR Calatori, caruia i-au gasit 1,4 milioane de euro nejustificati si i i-au confiscat, tocmai ala a fost numit DIRECTOR in Primaria Sector 1 din Bucuresti. Hmm, normal ca statul are nevoie de banii nostri daca in functiile de raspundere sunt alesi doar din cei care stiu sa il jumuleasca bine.