Românii din Serbia: Azi, Teodora Smoljan

Tânăra jurnalistă Teodora

Teodora Smoljan născută Ocolişan în oraşul Novi Sad 19 octombrie 1983. Încă din băncile şcolii a intrat în lumea jurnalismului încadrându-se la redacţia publicaţiei şcolare „Litera” iar în paralel a colaborat şi cu revista tinerilor români din Voivodina „Tinereţea”. După terminarea liceului a înscris facultatea de jurnalism „Tibiscus” din Timişoara, absolvind cu succes facultatea.

În anul 2006 se angajează la Casa de Presă şi Editură Libertatea din oraşul Panciova. Avansând în acest domeniu în anul 2008 devine redactor de rubrică şi redactor de pagină.

Tot în anul 2008 devine coordonator al revistei tinerilor români din Voivodina Tinereţea. În perioada 2008-2015 cât a deţinut funcţia de coordonator a pledat pentru promovarea activităţilor sportive şi culturale, organizând diferite concursuri literare, plastice, de frumuseţe competiţii sportive.

Din octombrie 2018 devine redactor responsabil adjunct al săptămânalului „Libertatea” funcţie pe care o îndeplineşte şi în prezent. A colaborat mulţi ani cu Postul de Radio Reşiţa, România iar din 2009 are o colaborare cu Postul de Televiziune a Voivodinei, redacţia în limba română.

Teatrul o altă pasiune de-a Teodorei, a participat la montarea mai multor piese de teatru. Aparenţa şi stradaniile Teodorei de a oferi un aport identităţii româneşti trebuie găsită şi în implicarea ei în unele proiecte de promovare a valorilor cultural-artistice româneşti.

La întrebarea ce înseamnă jurnalismul pentru ea,Teodora raspunde:

”Gândirea şi exprimarea liberă, implicarea maximă dăruire şi pasiune. Prin textul jurnalistic se reflectă felul de gândire al ziaristului. Nu oricine poate fi un jurnalist bun. Desigur că la fel ca şi oricare altă meserie, şi aceasta necesită anumite calităţi. Dacă o persoană nu posedă acel fler gazetăresc, nu ştie să „miroase”dacă un subiect merită sau nu să fie tratat în pagina unui ziar, atunci el nici nu trebuie să se concentreze pe ziaristică”.

Calităţile pe care trebuie să le deţină un jurnalist?

”Responsabilitatea şi forţa morală sunt desigur alte principii pe care un jurnalist trebuie să le deţină. Înainte de toate un jurnalist trebuie să ştie să respecte oamenii, să cunoască bine limba şi ortografia, să fie obiectiv, iar textele sale să le scrie cu acurateţe”.

Oamenii din zilele noastre nu prea mai au timp să citească,ce parere ai despre acest lucru şi care ar fi sfatul tău pentru ei?

”Aşa este,astazi oamenii nu mai au timp să citească şi mai ales texte lungi, de aceea textele trebuie să conţină câteva fraze, dar acele fraze să conţină tot ce este mai important. Nu este nevoie să ne pierdem în detalii, trebuie să ne concentrăm pe subiect”.

Ce părere ai despre „dispariţia” lentă a minorităţilor de români din Voivodina?

”Viitorul minoritarului român nu este unul promiţător. Suntem tot mai puţini la număr, clasele de elevi români se închid, familiile de români se înjumătăţesc. Acestea ne fac să credem că în viitorul apropiat nu vom mai avea nici cititori români, care să ştie să citească, scrie în limba maternă. Să sperăm totuşi că aceasă zi nu este tocmai aşa de aproape”.

Un sfat de la Teodora pentru tinerii jurnalişti?

”Mesajul meu către tineri este să îmbrăţişeze această meserie complexă cu deplină moralitate şi responsabilitate, să se implice cu maximă seriozitate şi respect faţă de instituţia la care vor fi angajaţi. Şi nu în ultimul rând, tot ceea ce fac să facă cu pasine şi devotament, pentru că doar aşa vor avea succes şi munca le va fi răsplătită”.