Românii din Serbia: Azi, Mariana Stratulat!

Pasiunea pentru profesie te face să devii un creator frumos.Aşa s-a întâmplat şi în cazul Marianei Stratulat care de meserie este poetă, prezentatoare şi jurnalistă. Născută pe data de 20 iunie 1977,la Vârşeţ, a absolvit Şcoala elementară”Coriloan Doban” din Coştei şi Şcoala Medie de Chimie din Vârşeţ ca şef de promoţie şi deţinătoare a Diplomei „Vuk Karadjic” care se acordă pentru succes şi rezultate excepţionale în învăţământ.

Şcoala de Înalte Studii de Specialitate pentru Educatori a absolvit-o cu nota medie 9,72. Lucrarea de diplomă: ”Rolul jocului didactic în dezvoltarea vorbirii la vârsta preşcolară.”.

A absolvit şi jurnalismul la Timişoara, unde l-a avut ca mentor pe renumitul profesor şi scriitor Marian Odangiu. Din 2002 este colaborator permanent al săptămânalului „Libertatea”, a revistei pentru copii „Bucuria copiilor” şi a revistei „Tinereţea”.

10 ani a redactat emisiunea”Calindescop” la Postul Regional de Televiziune”Banat” din Vârşeţ. A colaborat cu Postul de Radio Regional”Radio Reşiţa”-Radio Semenic” în cadrul programului informativ, cu ştiri din Banatul sârbesc.Este angajată din anul 2008 ca ziaristă-redactor de pagină la săptămânalul „Libertatea” și este redactor- şef al revistei „Orizonturi coşteiene”.

Redactează emisiunea în limba română la postul regional de televiziune „Banat”din Vârşeţ şi colaborează cu RTV Voivodina redacţia programului în Limba Română.

Mariana are şi o serie de volume publicate mai exact 14 la număr, poezii,proze,romane şi piese de teatru pentru copii. Pasiunea ei pentru scris a fost premiată,primind diferite premii şi diplome pentru fiecare volum.Mariana este o femeie înzestrată cu imaginaţie şi sensibilitate de
poet.Este o enigmă şi, desigur, un dar de la Dumezeu această multitudine de pasiuni.

Propria creativitate este singurul său ghid,ca scriitoare. Deasemenea şi în profesia de jurnalism se regăseşte,în afara faptului că este o profesie frumoasă şi dinamică este şi utilă. Mariana are o experienţă de peste 20 de ani în scrierea articolelor,acest domeniu de activitate implică
pasiune, flexibitate dedicaţie şi multă muncă combinată cu dorinţa continuă de a învăţa.