Plecarea Nestle din Timișoara în cifre: câți bani pierde România anual

Ați auzit că Nestle își închide fabrica din Timișoara și că 400 de muncitori vor rămâne pe drumuri, dar oare v-a spus cineva ce înseamnă asta?

Nestle (fabrica) a avut în 2017 o cifră de afaceri de 820 de milioane de lei! A raportat un profit de 88 de milioane de lei, și a plătit peste 800 de angajați. La un salariu mediu în mână de 1500 de lei (e Timișoara, totuși) statul a încasat 1070 lei de la fiecare salariat, bani care s-au dus în sănătate și pensii.

Un total de peste 10 milioane de lei pe an. Din impozitul pe profit statul a mai încasat 14 milioane de lei care s-au dus în salariile bugetarilor. Un total de peste 24 milioane de lei, adică peste 5,3 milioane de euro, pierduți anual dintr-o singură fabrică.

De fapt banii sunt mai mulți. Salariații luau 3,2 milioane de euro pe an care ajungeau în economia locală, o parte din ei, prin TVA și accize, tot la stat. Ce se va întâmpla mai departe?

Fiind vorba de Timișoara salariații își vor găsi repede de lucru. Unii din ei vor pleca totuși în străinătate, unele firme care depindeau de Nestle vor da faliment, alte milioane pierdute de statul român, deficitul va crește.

Banii produși de Nestle vor fi împrumutați de la bănci pentru că România are nevoie de ei. Și, dacă și alte companii vor trage oblonul, vom avea inflație, criză și toate celelalte beneficii de care am beneficiat în epoca Văcăroiu!