Pesta porcină: Au făcut autoritățile suficient sau nu?

Contactul direct porc-porc, consumul de resturi alimentare, lături, mașini și utilaje, haine, încălțăminte, echipament chirurgical, muncitori și vizitatori, noroiul de cocină, materiale genetice, mușcături de căpușe. Așa se transmite pesta porcină africană care a pus deja industria crescătorilor de specialitate pe butuci.

La televizor ați auzit doar de contactul porc-porc și mușcături de căpușe, deși le-a scăpat de câteva ori practica adăpării animalelor direct cu apă din Dunăre, fluviu în care plutesc porci morți. Buun, de febra asta se știa că vine încă de anul trecut. Unii au reușit să își vîndă 90% din procii din ferme, la pont. Cei mai mulți nu și trag ponoasele.

Ideea este, dacă se știa că vine, de ce nu s-au luat măsuri? Ce măsuri, ați spune, că nu poți opri mistrețul să intre în fermă și nici căpușa… Uite, măsuri care se iau la alții, care funcționează și care, dacă erau luate, localizau focarele de infecție și asigurau viitorul acestei industrii în România.

Mistrețul se oprește, iarna se hrănește în puncte fixe pentru a nu lăsa porcii să se apropie de ferme. Mda, la alții. Nu la noi. Și căpușa se oprește prin tunderea peluzelor milimetric în jurul fermelor de porci. Nu se lasă să crească bălării.

Cine să le fi luat? Guvernul și Ministerul Agriculturii, în primul rând, Ministerul de Interne și al Sănătății, în al doilea.

Vă întreb, ați văzut așa imagini în România, de cînd vă uitați la știri cu pesta porcină?

La poarta complexelor zootehnice toate camioanele se spală cu desinfectanți.
Camioanele și mașinile la graniță și din loc în loc, trec peste covoare îmbibate cu desinfectanți.
Panouri explicative apar frecvent în ziare și la TV, cu toate formele de contaminare.
La vamă este interzis cu produse din carne. Amenda poate depăși 10 mii de euro.
Camioanele și toate mașinile care trec dinspre și înspre zonele cu focare de infecție se desinfectează.

În toate aceste poze, în spate, oamenii poarta combinezoane care îi protejează și care îi ajută să nu ducă virusul mai departe. La noi ați văzut mulți oameni în combinezon? La fermele la care se tăiau porcii?

”Ce vrei coa, e cald, lasă-mă fratele meu în treaba mea”.

Nu? Și nu vi se pare ciudat că nu ați văzut nimic din ce am scris mai sus? La graniță vi s-au confiscat produsele de carne? Ați auzit anunțuri în vamă că nu puteți introduce produse de carne în România?

Virusul pestei porcine este omorît dacă temperatura în carne atinge 70 de grade celsius pentru 30 de minute sau 80 de grade pentru 3 minute. Asta înseamnă că dacă alegeți să mîncați șunca crudă, cîrnațul crud și apoi aruncați resturile la lături și lăturile la porci, porcii se vor infecta dacă ceea ce ați ajut pe masă a provenit din porci infectați.

Poate că unii producători au tăiat porci infectați fără să știe, sau cu știință, i-au congelat și sunt în galantare sau vor fi în galantare în curînd. Congelarea nu ucide virusul care poate ajunge în lături ușor.

Românii mănîncă șorici crud, mușchi afumat și alte bunătăți care nu stau 30 de minute la 70 de grade Celsius. Și dacă mănîncă și Guvernul prin ministerele de resort știa asta, de ce nu au fost luate măsuri?

În statele care nu se află în disoluție și în care autoritățile sunt preocupate de sănătatea oamenilor și siguranța lor alimentară, pesta porcină este combătută activ. Se interzic importurile necontrolate – ceea ce duci în geantă prin vamă – se desinfectează vehiculele, oamenii, cizmele, hainele și chiar porcii!

Da, oameni buni, se desinfecetază porcii! Numai la noi, în fermele noastre, porcii stau pînă la genunchi în propriul căcat. La TV în alte state vezi porci albi, cotețe curate când vezi imagini cu porci. La noi nu. Industria e deci, și ea, de vină pentru răspândirea virusilor. La fel transportatorii. Dacă au fost cu un camion la o fermă de porci și au ieșit pe drumurile publice fără să le fi fost desinfectat camionul, nu trebuiau să reclame? Dacă au fost acum o lună la o fermă și au încărcat iar acum ferma respectivă este închisă din cauza pestei africane, nu trebuie să își desinfecteze industrial camioanele cu care se duc la alte ferme?

Eu doar întreb. Au făcut autoritățile destul pentru împiedicarea răspîndirii virusului? Au făcut fermele suficient? Au făcut transportatorii suficient? Vameșii, au făcut ceva? Ministerul Sănătății ce părere are că unele ferme adapă animalele direct din Dunăre? Nu are Dunărea metale grele, poluanți? Nu ajung acestea în carnea pe care românii o consumă? Uite că virusul pestei porcine a demonstrat că nu e în regulă să adapi din Dunăre animalele. De ce se continuă această practică?

Dacă aveți timp, uite un articol științific despre pesta porcină și măsurile de prevenție. Citiți înainte să criticați.

https://actavetscand.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13028-016-0264-x

Și nu, Guvernul Tudose iar apoi Guvernul Dăncilă nu au făcut suficient pentru oprirea răspîndirii virusului pestei porcine.