O, Ziarul Meu mișcă lucrurile: cum un articol începe să schimbe viața unei comunități!

Scrieți și voi! Cuvântul are putere!

img_0490Am publicat zilele trcute un articol în care arătam că noi, românii, murim cu zile că nu avem defibrilatoare. În timp record o cititoare a ziarului s-a sesizat și a cerut să facem ceva pentru satul ei. Iată toata discuția:

(Personaje: Floare Iuliana, mic intreprinzător local, Cenușă Mălin, IT-ist in Spania, Felicia Grancea, doctor în Sibiu, Florin Grancea, idealist la O, Ziarul Meu, Maria Grancea, bibliotecar, indirect apare Arnold, fostul primar; numele de Grancea este aici o coincidenta, exista un stramos comun,)

Floare Iuliana:

„Plimbandu-ma destul de des în ultima vreme pe la Centrul de Permanenta din micul nostru ORAS, am constatat cu dezamagire că, avem Medici și asistente, avem un spațiu plătit de către Primaria Avrig….si atât.

Nu există niciun fel de dotare.

Nu există un EKG, un defibrilator, eu stiu, vreun alt aparat cu scopul de a salva viața. Medicamente nu stiu de care sunt, dar sunt sigură că nu sunt suficiente.

Dragii mei conSateni, ce putem face ca acest centru sa-si facă treaba pentru care a fost înființat?

Întrebarea nu e retorica!”

Mălin: Au bani doar de chirie si iPhoane

Florin: Nu dau nume, dar stiu unii care au donat bani grei la biserica! Se pregatesc de viata de dincolo, nu au nici o emotie pentru viata asta.

Mălin: Problema nu e ca au donat banii, in fond donatia aia e voluntara si fiecare face ce vrea cu banii lui, dar problema existentiala care se pune in Avrig e cum a cheltuit biserica banii respectivi pentru ca monstrozitatea aia dintre blocuri sta neterminata de 20 de ani in timp ce popii fac burta, casa si masina mare.

Iuliana: Sa cerem bani de un defibrilator

Felicia: eu stiam ca au EKG

Florin: Doctorii de acolo sa faca o lista cu echipamentele de care au nevoie si sa o faca publica. Apoi vom vedea cat costa si de unde le luam.

Mălin: S-ar putea face o campanie de crowdfunding, insa e musai sa existe cooperare si din partea primariei.

Iuliana: Au ekg, dar este funcțional cu erori.

Mălin: dr.Tecoanta,daca mai este medic coordonator,sa ia masuri sa-l repare!

Florin: Dar poate chema un depanator de la firma care l-a produs sau comercializat. Costa mai putin decat unul nou.

Felicia: adevarat,dar sa raporteze disfunctionalitatile este de datoria lor!

Mălin: Sunt sigur c-au raportat si nu i-a ascultat nimeni pentru ca la Primaria Primăria Orașului Avrig prioritatile sunt altele.

Iuliana: Da, dumnealui e coordonator.

Felicia: Eu, cand am un aparat care nu functioneaza,de obicei incerc sa-i gasesc singura cauza,apoi sa cer inginerului care se ocupa de aparatura sa remedieze cauza.

Iuliana: Malin, ai dreptate. Ptr Primărie, Centrul e un fel de moștenire a vechiului mandat. Deci … Mai nebăgat în seama…

Felicia: si sunt medic,nu inginer

Iuliana: Nu am de reproșat nimic medicilor. Ei pun diagnostice si tratează între patru pereți la Avrig. Tot respectul. Eu încerc acum , împreună cu voi să găsim solutii.

Mălin: Lasa Iuliana ca fac pariu ca in doua-trei zile o sa apara o postare de la asociatia aia in care or sa ne spuna doct ce e naspa si ce trebuie facut ca sa consideram c-au luat atitudine in privinta asta.

Iuliana: Nu stiu. Poate. Asta e postarea mea, mi o asum si nu doresc miracole. Dar ceva trebuie să se întâmple. Nu putem chema smurdul de câte ori avem probleme. Sau pe asta s a bazat administrația când a lăsat de izbeliște Centrul?

Mălin: Evident, dar zic si eu ca fapt divers pentru ca ultima data cand am verificat grija asociatiei, sau macar a unui membru al ei erau dungile de pe trotuar si nu sanatatea avrigenilor…

Felicia: Centrul este eficient macar in privinta injectiilor si al consultatiilor de Medicina generala,adica infectii respiratorii,colici abdominale,dar nu in urgente majore,cand,oricum,cheama SMURD-ul sau ambulanta.

Florin: In cat timp vine SMURD-ul la Avrig? Au defibrilator in dotare? In cat timp vine ambulanta? Au defibrilator in dotare?

Iuliana: Dacă ți se face rău în centru… Mori!

Mălin: Mama a sunat la SMURD cu vreo cateva luni inainte sa moara si a ajuns ambulanta dupa 4 ore. Pe vara si pe cer senin nu pe conditii atmosferice adverse.

Felicia: astazi a fost un accident la Chioscuri,SMURD-ul a venit repede,chiar mai repede decat Politia

Iuliana: Apai.. e după noroc, trafic, alte urgente….

Felicia: dar nu cred c-a fost urgenta de gradul 0,nici macar 1

Mălin: Nu e dupa noroc si nici dupa trafic. In Romania, in Sibiu si mai ales in Avrig nu exista trafic suficient de relevant sa justifice intarzieri. Ba mai mult ambulantele au girofare cu un motiv si ala e sa nu stea dupa trafic. Dar intarzierile se datoreaza faptului ca din 10 ambulante doar 2-3 ies pe teren si lucrul asta se datoreaza faptului ca banii de intretinere se fura. Unele n-au motorina, altele sunt stricate si n-au piese in timp ce sefii se plimba in X5 si alte arogante.

Florin: Si dupa ce imbatarnesc mai dau un calup de bani la biserica sa le fie iertate pacatele, adica sa-si spele mainile de mortile de care sunt vinovati.

Felicia: adica,nu-mi place ! n-as vrea sa am un infarct sau AVC si sa nu pot fi resuscitata si trimisa la spital

Mălin: Stai linistit Florine ca nici in gaura curului nu-i doare de mortii pentru care se fac vinovati. Nu-ti doresc vreodata sa ajungi intr-un spital din Romania cu o ruda muribunda si un doctor sa-ti spuna cat se poate de senin dupa o interventie medicala contradictorie unei scrisori medicale emisa de un spital universitar european ca oricum o sa moara pacientul in 3 luni.

Iuliana: Lista cu ce ar trebui să existe acolo e în lucru. O iau eu si o depun personal la Primarie.

Florin: Musai sa fie folositi banii pentru ce se strang. In Romania este un obicei ca ori sa fuga cu ei ori sa-si traga comision dintr-un pret de 2-3 ori mai mare decat cel normal. Defibrilator trebuie, oxigen trebuie, perfuzii cu glucoza si saruri minerale, cu ser fiziologic, ser antitetanos, antiviperin, etc.

Iuliana: Am fost acu câțiva ani.. Pentru o suspiciune de infecție urinara nu exista un test rapid de urina. Tot acolo!

Florin: Iuliana, ai citit pe oziarulmeu ca am scris ca in Japonia sunt defibrilatoare in scara fiecarui bloc?

Iuliana: Da, Florin. Am citit. E obligatoriu si la noi. Nu cred că e imposibil. Atâta timp cât se mai poate fura în țara asta, hai sa ne gândim că poate exista bani si pentru asa ceva.

Florin: Ia luati de aici, cu banii de iPhone al fostului primar si al fostului vice se luau 3! Si daca mai punem si abonamentele erau defibrilatoare si in scoli si la Sticla si in Marsa! Dar ce sa faci, alte prioritati! http://www.quirumed.com/en/electromedical-equipment/defibrillators/aed-and-saed-defibrillators?gclid=CPiBiKOAs9ACFQIL0wodHkENfw

Iuliana: Waw…

Florin: Ca sa zic asa, pentru un telefon te condamna la moarte. Cam la asta se reduce, daca stai sa judeci. Intrebarea este: cati oameni din Avrig, Marsa, Bradu au murit pentru ca nu au fost defibrilati in maximum 10 minute din momentul in care li s-a facut rau si au cazut?

Felicia: corect!

Iuliana: Centrul ala trebuie pus la punct. Egal cum. Asa cum este… Nu ne folosește cu eficienta!

Florin: Hai sa-l punem. Un oras ca al nostru nu poate sta in 7000 lei de un defibrilator. Doctorii trebuie sa aiba toate dotarile pentru a salva viata unui pacient in stare critica si noi optiunea de a ne duce la un centru bine dotat sau sa asteptam salvarea.

Iuliana: Sunt de acord cu tine. Hai măcar să încercăm. Ca primul pas e greu.

Mălin: Problema pe care n-o pune nimeni in discutie tine si de costurile chiriei care au crescut din cate am inteles de vreo 20 de ori datorita lui Arnold. Ori niciun alt aspect comercial n-a crescut sa justifice tarifele alea. Banii care s-au platit pana acum puteau sa fie folositi pentru dotari.

Iuliana: Treaba cu banii n o stiu. Dar stiu ca i scump…

Florin: Atunci il mutam, daca nu se renegociaza chiria. Cetatenii trebuie sa decida! L-as pune in casa parohiala din curtea bisericii! Biserica daca ar veni cu o asa initiativa i-as dona si eu bani cu placere!

Mălin: Popii nu se implica in nimic ce nu le aduce un venit sigur si consistent. Pune-ti pofta-n cui Florine!

Iuliana: E si asta o idee, ca să fie mutat.

Florin: Hai sa le cerem de la obraz. Si casa aia e facuta pe banii nostri, nu?

Mălin: Ce obraz Florine? Pai aia au obraz cand se vand primului politruc si politician pentru finantari nesimtite de la CL ca sa poate sa smenuiasca ei banii? Pai daca aveau obraz mergeau ei la CL si cereau bani pentru sanatate si pentru saraci nu bani ca sa ridice ziduri in care jelesc in fiecare dimineata 5 babe.

Florin: Hai ca le cer eu! Sa imi spuneti cat este in prezent chiria pe care o platim lui Arnold.

Mălin: Apropo, la noi in sat e defribrilator pana si in primarie, nu doar la dispensar si scoli. Chiria din care am inteles eu era 1000 de euro, dar inainte de campania pentru locale daca imi amintesc bine Arnold s-a oferit sa faca un act de caritate (a se citi mita electorala) si a promis ca reduce chiria la 500 de euro… Daca stau bine sa ma gandesc, cat timp mai e deputat ar putea sa cumpere chiar Fraticiu un defibrilator si sa-l doneze dispensarului ca sa nu intre in istorie ca omul care n-a facut nimic pentru Avrig din postura de deputat, ca isi recupereaza el banii din pensia nesimtita pe care si-a votat-o.

Iuliana: Sau să se vândă niste telefoane. Alea nu salvează vieti!

Mălin: Apropo de telefoane, cineva imi spune in casca faptul ca si popii si-ar dori niste telefoane noi si or sa faca o cerere la CL pentru asta.

Iuliana: Poate ne dă cineva un răspuns competent cu ce se poate face. Primul pas îl fac eu cu o donație de medicamente.

Mălin: Astepti raspunsuri competente de la oameni incompetenti si impertinenti? Daca aia pe care i-am trimis sa ne conduca erau catusi de putin competenti si pertinenti problema asta trebuia sa fie rezolvata deja. Doar ca ei sunt in campanie acum, n-au timp de noi ca trebuie sa umble cu cersitul de voturi…

Iuliana: Eu sunt optimista!

Mălin: Si eu am fost, pana in anul in care am ales sa plec. De atunci si pana acum nimic nu s-a schimbat in afara de fundurile (si nici alea toate) care ocupa fotolile din sala de sedinte a primariei.

Maria: 2200 lei chiria pe lună, de la 100 lei înainte. Dl. Stoica a fost cel ce a propus-o. La asta se adaugă utilități, femeia de serviciu, materiale sanitare, etc. Biserica nu are casă parohială. Cea din curtea Bisericii vechi nu ar putea găzdui un centru de permanență, nu are spațiu și nici utilități. Cea din curtea bisericii noi este a protopopiatului, nu știu cum e în interior. Înainte de a ne abera pot să vă spun că în Avrig nu există spațiu disponibil care să fie și aprobat/autorizat, am tot căutat, dar primăria încearcă acum să cumpere un spațiu pentru așa ceva. Cât despre dotări, nu știu cum e în Japonia, dar la noi administrația locală nu poate cumpăra aparatură decât pentru instituțiile subordonate, iar centrul de permanență este subordonat Casei și ministerului nu primăriei. Telefoanele despre care se vorbește n-au fost achiziționate ilegal ci s-a încercat însușirea lor, ilegal. Altfel este absolut legal ca o instituție să cumpere telefoane de serviciu. Abuzul a fost la valoare nu la obiect. Știu că în Japonia sunt alte reguli, și în țările europene sunt altele, și eu, care am tot încercat să găsesc soluții pentru diverse mi-aș dori să fie și la noi ca acolo, însă până va fi trebuie să găsim soluții conform legilor de aici pe care, din păcate, le fac tot felul de inși dubioși care se duc în Parlament și care lucrează mai puțin de juma’ de timp față de restul muritorilo.
Florin: Inteleg. Totusi legal sau nu, cumpararea de telefoane de serviciu este un abuz al banului public! Ultimul model de iPhone pentru primar si videprimar intr-o localitate ca Avrig este o palma data cetateanului. OK, costa 2200 chiria, nu se poate renegocia? Ca Primaria a facut amenajarile necesare nu proprietarul! Si Primaria va plati cand o furtuna va zbura acoperisul, nu proprietarul! In fine, nu stiu cum putem face asa legal, dar problema ramane: defibrilatoare in Avrig noi cand avem? Nu trebuie sa fie in proprietatea centrului de permanenta! Si in scoli si in sala de sport si la terenul de fotbal si in alte locuri este nevoie de ele. Avrigenii nu mor de inima? Daca in 1995, aprilie, cand dr. Rogojanu a venit sa-l vada pe tata, avea defibrilator, eu acum aveam tata! Si costa nici 7000 de lei, cat doua aifoane!

____________________________________

Concluzie: Un banal articol pe O, Ziarul Meu a stârnit spiritul civic al Iulianei Floare, mic întreprinzător local. În urma discuțiilor de sus am aflat că primăria a avut întotdauna bani de defibrilatoare, dar că i-a cheltuit fie pe telefoanele scumpe ale aleșilor locali, fie pe chiria exorbitantă plătită fostului primar, fie, se pare, urmează să-i cheltuiască pe telefoanele popilor locali. Un defibrilator poate costa sub 7000 lei, deci nu e scump, mai salvează și vieți. Dar exista piedici in calea cumpararii lui. Piedici birocratice sau legislative! Înțelegeți risipa care se face?

Câte mii de euro anual plătiți voi în satele și comunele în care locuiți pe „închirierea de ornamente de Crăciun?”

Câte mii de euro pe serbări ale satului? Adică oare căte mii de euro se fură de clica aleșilor locali așa, când ar putea lăsa acești bani să salveze vieți?

În Avrig vom avea defibrilator. Sper ca și în alte părți. De ce? Pentru că politicienii locali tocmai s-au întâlnit cu forța cuvântului, forța jurnalismului. O, Ziarul Meu nu este un blog, nu este un zid pe facebook, unde scrii să te descarci și a doua zi toată lumea uită!

Este un ziar indexat de motoare de căutare! Peste câteva zile când căutați pe net „lipsa defibrilatoare” veți ajunge direct la acest articol!

Dacă vreți ca viețile voastre să se schimbe, dacă vreți ca ceva în jur să se schimbe, aici e locul în care trebuie să scrieți!

Like, share si distribuiți pe facebook cât mai mult, sau nu distribuiți deloc, lasați-i pe aleși să-și cumpere telefoane noi sau să organizeze festivaluri de căcat. Nu plătiți mult, doar cu viața voastră.