M-am docat!

Japonezii nu trăiesc mult pentru că mănâncă sănătos! Nici măcar cei din Okinawa care bagă slănină cu palinca locală awamori, mai ceva ca maramureșenii. Sigur, mănâncă mult mai variat dar ceea ce îi ține în viață este că merg să se caute când nu îi doare!

Toate școlile din Japonia au teste medicale anuale pentru toți studenții. Toate firmele au pentru toți angajații. Și, pentru cei care rămân pe dinafară, au primăriile care oferă o serie de teste care includ analizele de bază, urină, sânge, fecale, plămâni, EKG, etc, pentru 40 de lei românești.

O groază de japonezi nu sunt mulțumiți de frugalitatea testelor – care sunt totuși peste ce plătea MS pentru asigurați – sau de distanță mare dintre ele, așa că se dochează singuri, pe banii lor.

Merg la NingenDokku, adică la docurile pentru ființele umane.

Unde tocmai am fost și eu să mă caut.

Am ajuns la ora 8:55 cu câteva hârtii completate cu istoricul medical, dar și cu două eprubete pentru examenul coprologic in buzunar. A trebuit sa recoltez în două zile consecutive.

La ora 9:00 intram într-un vestiar în papuci de casă să îmi las într-un dulap toate hainele. De acolo am ieșit pe altă parte, îmbrăcat în niște pijamale albastre, primite în țipla de ca curățătorie pe măsura mea. Doamnele purtau roz.

Și, din cabinet în cabinet am făcut următoarele:

1. Măsurat greutate, înălțime, grosime în talie.

2. Verificat ochii. Plus 1.2 și 1.00

3. Test capacitate pulmonară, test elasticitate pulmonară.

4. Filmat retina, fotografiat fundul de ochi.

5. EKG

6. Test densitate osoasă.

7. Radiografie pulmonară.

8. Ecografie pe tot abdomenul.

9. Ecografie arteră jugulară, tiroidă.

10. Test urină.

11. Test auditiv.

12. Dat sânge 4 eprubete pt. nșpe teste.

13. Consultație medicală.

Din ușă în ușă am ieșit afară la 10:30. A durat puțin mai mult de o oră și jumătate și a costat 27 de mii de Yeni. Adică exact 950 de lei!

E mult? E puțin? Japonezii au un salariu minim neoficial în jurul la 180.000 Yeni. Calculați și voi și vedeți că toate analizele de mai sus un amărât le poate repeta de 6 ori într-o lună!

A se calcula ce salariu trebuie să ai în România pentru a-ți face plătind de 6 ori analizele de mai sus?

Până vă dă răspunsul, cu sau fără virgulă, vă salut reamintindu-vă că marea majoritate a românilor s-au opus reformelor lui Boc. Doar concurența pe o piață liberă poate duce prețurile în jos și calitatea în sus.

Sănătate!