„Legea Tijana” din Serbia

În contextul crimei de la Caracal, unde două adolescente au fost răpite, violate şi ucise, se discută din nou despre înăsprirea pedepselor în România. Nu cu mult timp în urmă, în luna mai 2019, una dintre vecinele României, Serbia, tocmai a făcut un pas important în acest sens.

Parlamentul din Serbia a adoptat în luna mai mai multe amendamente la Codul Penal, printre care şi Legea Tijana, care prevede închisoarea pe viaţă fără drept de eliberare condiţionată pentru crime similare celor petrecute la Caracal.

Amendamentul la Codul Penal a fost numit Legea Tijana, în memoria Tijanei Juric, o fată în vârstă de 15 ani care a fost răpită şi ucisă în anul 2014 în zona Sombor din nordul Serbiei, eveniment care a generat un val de revoltă în rândul sârbilor.

Parlamentul de la Belgrad a modificat Codul Penal prin introducerea pedepsei cu închisoare pe viaţă fără posibilitatea eliberării condiţionate. Acesta se va aplica pentru infracţiuni precum violul şi crima atunci când victimele sunt copii, femei însărcinate şi persoane lipsite de ajutor.

Tijana avea numai 15 ani atunci când a fost ucisă fără milă, într-un sat din provincia Vojvodina. În seara de 25 iulie 2014, fata a  fost răpită de pe stradă de Dragan Djuric (34 de ani), care a violat-o, apoi a ucis-o şi a îngropat trupul la marginea unei păduri. Criminalul a fost arestat după 13 zile şi şi-a recunoscut faptele.