Japonia in imagini: Itsukushima, templul si scena Noh din mijlocul marii

SONY DSC

Daca ati vazut imagini din Japonia, cu siguranta ati vazut deja fotografii cu frumoasa Torii, poarta sfanta care intampina in larg vizitatorii insulei Itsukushima, de langa Hiroshima.

Templul a fost cel mai probabil construit in secolul 6, insa a fost distrus de dezastre naturale de mai multe ori in prima mie de ani de viata. In forma actuala il gasim din 1555, iar celebra scena de Noh pe care o gazduieste, dateaza din  1590!

Interesant, pentru ca este din lemn si sta in mijlocul marii, insa lacurile rosii de calitate, obtinute din rasina de urushi au fost cele care au stat in spatele acestei longevitati fenomenale.

Insula Itsukushima, cunoscuta de turisti sub numele de Miyajima, este populata de capre salbatice care nu mai sunt demult salbatice, stau la mangaieri si chiar cersesc biscuiti de orez de la turisti.

Fiind un loc cu multe temple shintoiste – o religie care nu are ce face cu moartea, fiind o religie a vietii – este interzis sa-ti dai duhul pe insula. Localnicii obisnuiesc sa ii transporte in larg, sau pe Honshu, pe cei care sunt pe cale sa-si dea obstescul sfarsit, si tot pe insula Honshu sunt si ingropati, pe insula nefiind permise cimitirele.

Nu numai mortii au de suferit ci si gravidele, nasterile, considerate maculate, sunt si ele interzise pe insula vietii. Cand le apuca durerile, femeile sunt purtate la fel, in larg sau pe Honshu.

Populatia insulei este de 2000 de oameni, au scoala elementara, gimnaziala si o multime de restaurante si hanuri in care asteapta turistii. Aici mergi sa te relaxezi, nu exista semafoare, masinile intalnite sunt doar cele utilitare. Primavara tot muntele din spatele templului este acoperit de ciresi infloriti, asa ca stiti si anotimpul recomandat pentru vizite.

Mergeti si intineriti!

SONY DSC
Torii, poarta sfanta la templul Itsukushima, imaginea simbolica pe care toti o cunoastem. La reflux apa se retrage si poarta sta bine infipta in malul golfului
SONY DSC
Podul care te aduce de pe mal la templul plutitor
SONY DSC
Interiorul arata la fel la in 1555 cand s-a construit. Lacul, cu care este dat lemnul, l-a pastrat extraordinar de bine in timp.
SONY DSC
Apa se retrage…
SONY DSC
Si mai mult…
SONY DSC
Deja sub scena de Noh nu mai este apa. Mergeti la flux sau asteptati fluxul pentru fotografii mai reusite.
SONY DSC
Totusi este superb!
SONY DSC
Se juna teatru Noh pentru a multumii zeii pentru protectia oferita. Erau zei care asigurau succesul in viata.
SONY DSC
Scena de Noh dateaza de la 1590
SONY DSC
Inca se foloseste pentru reprezentatii teatrale.
SONY DSC
Podeaua este mobila, se poate ridica pe piloni in sus in timpul furtunilor, cand marea este furioasa si valurile sunt foarte inalte. Pe piloni se vad zgarieturi cu inaltimea pana la care s-a ridicat podeaua in cursul nenumaratelor taifune care au lovit templul de-a lungul secolelor.