Japonezii așteaptă Nankai Traf Kyodai Jishin*

Nankai Traf Kyodai Jishin este numele viitorului cataclism ce va lovi Japonia cu o probabilitate de 80%** în următorii 30 de ani.

După cataclismul din 11 martie 2011, din Estul Japoniei, pentru Nannkai, proiecțiile au fost ajustate în scenarii mai sumbre. Dacă pînă atunci se prevedea unul major de magnitudine 8, după, a fost înlocuită cu 9. Asta înseamnă energie înzecită, cu victime și pagube pe măsură.

De pildă, pentru Hiroșima, care e cumva ferit, se prevedea țunami de 1 metru. În noul scenariu, a fost ridicat la 4m. Ceea ce înseamnă că și eu trebuie să îmi schimb conduita de refugiu și stocurile. Dar în județul Kochi, cel mai expus, țunami poate sălta la 34m.

Cum ziceam, azi a fost o nouă revizuire a proiecțiilor. Dacă pînă azi, pagubele se estimau la echivalentul bugetului consolidat pe 8 ani, de azi, ele sunt antecalculate la 14x. Asta înseamnă aproape 11 mii de miliarde de euro (!).

Numărul victimelor imediate (cutremur, țunami, incendii) ar fi, cu mare probabilitate, 323.000 de persoane. Peste 2,38 milioane de locuințe distruse, iar peste 9,5 milioane de sinistrați nu vor putea avea parte de ajutor mai devreme de o săptămînă.

Efectul economic va fi drastic. Din cauza distrugerii infrastructurii și a rețelelor de utilități, producția industrială și serviciile se vor diminua cu aproape 2 mii de miliarde de euro. Refacerea economică nu va putea fi mai scurtă de două decenii.

Regiunea marină Nankai livrează o dată la unul două secole cîte un cutremur de magnitudine 8 și peste.

––––-
* Cutremurul uriaș din bazinul marin de la Sud
** și probabilitatea a fost revizuită, de la 70, la 80%.