Domnule Procuror General al României, Augustin Lazăr,
Vă supun atenției o situație care în opinia mea intră în sfera dumneavoastră de competență.
În 2013 guvernul României a încheiat un memorandum cu The Rompetrola Group N.V. Memorandumul a fost aprobat în ședința de guvern din ianuarie 2014. Prin acest memorandum guvernul aprobă ștergerea unei datorii de 400 milioane dolari. Datoria aparține KazMunayGaz, proprietar al Rompetrol.
A urmat HG 35/2014 care a fixat responsabilitățile și termenele pentru aplicarea memorandumului.
Alte 260 mil dolari urmau a fi plătite statului român pentru contravaloarea acțiunilor pe care statul le deținea în această companie, 26.69%.
Pe lângă stingerea litigiilor pornite de ambele părți, memorandumul mai conținea și crearea unui fond de investiți din partea KazMunayGaz în valoare de 1 miliard euro.
“Se mandatează Ministerul Finanțelor Publice să indeplinească toate procedurile legale necesare pentru stingerea, prin renunțarea la judecată cererilor de chemare în judecată în cadrul tuturor litigiilor aflate pe rolul instanțelor judecătoresti la data intrării în vigoare a prezenței hotărari al căror obiect este în legătură cu modalitatea de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgentă a Guvernului nr. 118/2003 privind măsuri pentru reglementarea unor obligații bugetare ale Societătii Comerciale „Rompetrol Rafinare”-S.A. Constanța, aprobată cu modificări prin Legea nr. 89/2005.”
“In cazul în care, după stingerea tuturor litigiilor potrivit alin. (1), The Rompetrol Group N.V. nu îndeplinește angajamentele asumate potrivit Memorandumului, referitoare la Fondul prevăzut la art. 2 și 3 din anexă, Ministerul Finanțelor Publice și Agenția Natională de Administrare Fiscală sunt mandatate să efectueze toate demersurile prevăzute de lege pentru instituirea unor măsuri asigurătorii/executorii, respectiv prin promovarea unor acțiuni judiciare/arbitrale, precum și să solicite, în condițiile legii, daune interese.”
Termenul până la care obligațiile din acest memorandum trebuiau îndeplinite a trecut. Au existat deja din partea statului român mai multe amânări.
De implementarea acestui memoranum se ocupă o comisie de monitorizare înființată la acea data și care este coordonată , și aici mare atenție , de cancelaria prim-ministrului.
“Pentru implementarea măsurilor prevăzute în Memorandum, se mandatează Departamentul pentru Energie să constituie o comisie de monitorizare a implementării tranzacției.”
“Coordonarea activitătii comisiei prevăzute la alin. (1) se realizează de către Cancelaria Primului-Ministru prin intermediul persoanei/persoanelor nominalizate de către prim-ministru.”
Domnule procuror general, până în acest moment nimic din ce era prevăzut în acest memorandum nu a fost îndeplinit.
Nici comisia de monitorizare, nici cancelaria prim-minstrului și nici MFP nu au respectat mandatul dat prin HG 35/2014.
Adică, nici până astăzi nu s-au încasat 260 de milioane de dolari, contravaloarea acțiunilor și nici nu s-a constitui fondul de investiții.
În opinia mea, și faptele mă confirmă, acest memorandum nu a fost niciodată aplicat. Asta înseamnă că statul român trebuie să încaseze urgent cel puțin cei 400 milioane dolari (datoria ștearsă) la care trebuie adăugate daune interese.
În legătură cu neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu, așa cum rezultă ele din HG 35/2014, va solicit public domnule Procuror General să constatați dacă există suspiciunea îndeplinirii unor fapte penale și în cazul în care exista să acționați in consecință.
Reamintesc cu această ocazie că printre cei care au aprobat acest memorandum în 2013 a fost și domnul vice-premier Liviu Dragnea, ministrul Eugen Teodorovici și Darius Valcov. Persoanele enumerate dețin și astăzi funcții în statul român care le permit să ascundă adevărul despre acest memorandum.
Opinia mea personală este că această operațiune a creat până în acest moment cel mai mare prejudiciu statului român, în ultimiii 28 de ani.
Culmea este că cei care au fost artizanii acestei afaceri sunt și cei care ar trebui să constate neîndeplinirea memorandumului și să ceară prejudicii.
Acesta este și motivul pentru care eu, senatorul Florin Cîțu, nu am încredere și de aceea vă fac această solicitare publică.
Cu considerație, senator PNL ,
Florin Cîțu