Dupa presa scrisa si presa radio e varza! Ce am aflat in timpul protestelor!

Am urmarit cu atentie, vorba lui Iohannis, felul in care mass media din Romania a prezentat, incepand cu adoptarea ordonantei de modificare a codului penal, desfasurarea evenimentelor care tin cu sufletul la o tara intreaga si m-am luat cu mainile de cap!

Ca nu mai aveam presa stiam deja de cativa ani! Ca ce a mai ramas e atat de incompetenta incat nu e nici macar mediocra am aflat abia acum.

Nu sunt cuvinte mari! Daca vrei sa afli din presa scrisa, fie ea tiparita sau online, ce s-a intamplat in ziua precedenta, nu poti! Primesti doar franturi dintr-o imagine pe care daca nu ai cunoaste-o din alte zeci si sute de informatii cu care te-ai intalnit fie pe facebook, fie la TV, fie le-ai observat personal, nu ai putea-o reconstitui in nici un chip!

Nu spun ca Firea are dreptate cand acuza ca 95% din cei din piata nici macar nu au citit ordonanta si ca nu stiu de ce protesteaza, insa sustin ca jurnalistii nu s-au obosit sa explice ce inseamna fiecare nou element adaugat un puzzle-ul desfasurarilor politice din Romania.

Ce inseamna ordonanta? Care sunt efectele? Ce se asteapta de la Ciorbea? De ce avizul CSM trebuia obtinut? De ce PSD sustine ca efectele ordonantei ar fi altele? Care e argumentatia lor? De ce PSD vrea sa armonizeze legislatia cu deciziile Curtii Constitutionale, etc.

Toate articolele de presa au foarte multe elemente lasate pe afara, ca si cum toti cititorii stiu deja o multine de lucruri, au cunostinte juridice sau cunosc deja realitatea. Aproape totul e la suninteles. Dar sa nu raspunzi nici la toate intrebarile fundamentale sau macar la majoritatea dintre ele, e prea de tot.

De exemplu, doar din presa este greu sa afli UNDE s-a facut o anume declaratie a lui Dragnea, sau a lui Ciorbea. Era primul la Parlament, la grupul PSD? La sediul partidului? Daca nu recunosti locatia din poza, habar nu ai. Dar oare poza este proaspata sau nu?

La fel cu intrebarea CAND, ca cititor vreau sa aflu ora exacta, pentru ca e important. Mi se spune cand a fost plublicata ordonanta, cate minute trecusera dupa unu noaptea, dar cand a iesit cutarescu sa faca declaratii, nu stiu. Poate pentru ca presa online este pentru simultaneitate, pentru momentul acum, dar cand cauti stirea dupa trei zile acum-ul devine abstract.

Si asa mai departe. Nu am citit nici un articol perfect despre ce s-a intamplat „ieri”. Din pacate.

Incompetenta e ridicata la rang de cinste. Banuiesc ca la fiecare ziar evenimentele au fost relatate de cei mai buni jurnalisti, programul RATB cazand in sarcina celorlalti. Pauza. Dezamagire pe toata linia. Am citit articole informative mult mai bune in franceza, engleza si italiana despre ce se intampla la Bucuresti, decat din presa romana!

De televiziuni nu mai vorbesc, de la ele nu mai am asteptari demult, dar de la radio aveam totusi. Cu sute de manifestanti in Piata Victoriei si alte cateva mii pe drum, radiourile o ardeau de dimineata cu muzica si buletine de stiri ca in oricare zi a saptamanii. Nici un reportaj, nici un interviu, nimic.

La ceasurile serii cand incepe sa fie blocata circulatia, RRA da muzica! Si celelalte radiouri comerciale dau muzica! Nimic informativ! Poti doar sa alegi intre ceva clasic, ceva oldies, ceva romanesc lalait, ceva romanesc ritmat, ceva zen si de relaxare de la RRA, „buna seara copii” sau rock daca vrei sa conduci mai alert si esti la volan.

Nu iti spune nimeni ca acum 5 minute bulevardul cutare a fost inchis, ca daca vrei sa ajungi mai repede din partea asta a orasului in partea cealalta trebuie sa o iei pe aici sau pe dincolo, ca straduta cutare e blocata, ca politia a interzis accesul si pe…

Nu iti spun nici macar cati oameni sunt in piata, ce striga, ce scrie pe pancartele lor, de ce striga, care e smecheria cu iesitul in strada, nimic.

Radioul din Romania parca emite dintr-o realitate paralela. In special RRA care au apasat pe ideea de radio public – desigur, alternand autoreclama cu reclame platite la tot felul de medicamente de care nu vrei sa auzi nici macar daca esti bolnav si ai nevoie.

E vid de informatie pe FM in Romania si tot ce pot sa scoata mai bun jurnalistii romani de radio sunt niste emisiuni de dimineata copiate dupa formate inventate peste ocean cand Dej era inca la putere aici.

Dormiti linistiti, va mai punem noi un disc, mai comentam cate ceva din studio, timpul trece, leafa, mica cum e ea, merge, nu informam, nici nu dezinformam, radioul a ajuns ca patrunjelul in supa, nu face nici bine, nici rau.