Cum te tratezi și cât costă la… capitaliști

Tocmai am ieșit de la clinica Okamura unde mi-am făcut o endoscopie pe… nas! E a treia experiență de acest gen și prima pozitivă. Acum 4 ani în Italia, la BIOS, a costat un sac de bani și se putea și mai bine. Acum doi ani la Sanador nu a funcționat anestezia locală și a fost de coșmar. Nu a fost ieftin. Anul trecut, la Regina Maria mi-au promis că mă anesteziază total, dar am spus pas, m-am gândit că ia să aștept eu până când ajung în Japonia că aici au doctorii mână ușoară și, după experiența de azi, nu a fost rău că am așteptat.

Programat la 9 am ieșit la 10 cu endoscopia făcută și cu diagnosticul în buzunar. Nu pot să zic că nu am simțit nimic, dar, fără anestezie, a fost cam 5% din cât de nasol a fost la Sanador cu anestezie!

Costul? Am plătit 6300 de yeni. Asta reprezintă 30% din cost. Restul a fost acoperit de asigurarea mea japoneză. Medicamentele m-au costat alți 1840 de yeni.

Ieftin și civilizat. La noi, dacă am fi făcut reforma propusă de Boc ar fi fost aproape la fel. Dar nu am făcut-o și băgăm 7 miliarde de euro anual într-un sistem sanitar care aproape că nu e bun de nimic.