Atenție la banii de pensie! S-ar putea să vi se fure!

Voi câți bani aveți la Pilonul1? Că văd că Guvernul vrea să vă convingă să vă treceți contribuțiile de la Pilonul 2 la Pinonul 1. Cică ar fi mai avantajos!
Poate că, după ce ați contribuit 20 sau mai mulți ani cu aproape un sfert din venituri, poate vă imaginați că banii s-au strâns undeva și că, după ce veți ieși la pensie, Guvernul care îi administrează a dracu de bine o să vi-i dea însutit!
Aiurea! România nu are un fond de pensii în care să se strângă banii și care să dea un randament! Sistemul este de tip pay-as-you-go, adică plătești și mergi mai departe: banii strânși în luna aprilie 2018 plătesc pensiile din aprilie 2018. Atât și nimic mai mult. Și, pentru că în România avem mai mulți pensionari decât salariați dar și pentru că avem foarte multe categorii profesionale care primesc pensii speciale, Guvernul trebuie să se împrumute ca să suplinească diferența dintre contribuțiile angajaților – care sunt din ce în ce mai puțini – și suma totală pentru pensiile plătite lunar.
Ideea e că acum banii din Pilonul 2 sunt ai vostri! Îi puteți lăsa moștenire! Se strâng într-un cont cu numele vostru pe el și voi sau copiii voștri îi veți putea folosi la bătrânețe! Fondul are și randament, adică nu este afectat de inflație. Ce vreți mai mult?
La Pilonul 1 nu aveți nimic. Peste 20 sau mai mulți ani când veți ieși la pensie vor fi și mai mulți pensionari decât salariați. Bun, veți spune, Guvernul se va împrumuta să ne plătească pensiile! Pe bune? Acum încă se poate împrumuta, pentru că gradul de împrumutare a României a ajuns la 40% din PIB, dar cine ne va împrumuta la infinit? Când vom ajunge în incapacitate de plăți – când, nu dacă – la fel ca Grecia, toate pensiile vor fi tăiate. Chiar și cele speciale, deci, de la puținii salariați pe care România îi va avea în viitor se vor plăti pensiile mulțimii de pensionari care își vor muta contribuțiile de la Pilonul 2 la Pilonul 1 în prezent.
Aveți grijă! Mai ales că legea sau ordonanța prin care vor trece contribuțiile la primul pilon vă va obliga să faceți o cerere ca să vă păstrați contribuțiile acolo unde le aveți acum. Poate că vă vor pune bețe în roate, poate nu vă vor procesa cererea. Și veți pierde banii! Grijă mare!
Ia ziceți acum, a meritat să stați acasă când v-am invitat să votați?