„Câte sate, atâtea legi lăsate” Așa spunea Mama Lină când șoptea ceva asupra unei cupe de apă cu cărbuni stinși. „Nu-i bine să râzi de ele că râzi în osândă, nu le faci-nu le faci, da’ să nu râzi de ele niciodată!”
Erau o sumedenie de practici mărunte legate de apă la fiecare sărbătoare, în fiecare anotimp căci apa e „sângele pământului, draga Mumi” așa-mi spunea Mume(bunica mea).
De „Izvorul Tămăduirii” Mume aducea apă de la fântâna de lângă pârâu de dimineață, până „n-o vedea soarele” și stropea curtea, grădina, grajdurile cu un descânt:
« Binecuvanteaza luna
Ca sa fie ploaia buna,
Binecuvanteaza soare
Apa lina lucitoare.
Sa aduca sanatate
Si in cara to’ bu
cate.
Sa sa duca relele
Peste toate pietrele (…)”.
Zicea Mume că așa a apucat, așa știe, din bătrâni, că e pentru sănătatea familiei, dar și a animalelor, pentru rod bogat, pentru risipirea relelor.
Mai zi
cea că e bine să-ți speli părul în ziua aceasta ca să fie sănătos și strălucitor, că e musai să-ți speli astăzi, chiar dacă sunt curate, hainele „de biserică” (aveau oamenii portul de Duminica anume rânduit în ladă) și să semeni florile. Florile semănate astăzi vor fi cele mai frumoase și vor avea parfum și după ce sunt uscate. Florile uscate erau puse printre haine în lăzi ca să ferească țesăturile de gângănii și să le parfumeze în același timp.Tot astăzi se seamănă, zicea Mume, plantele de leac și mirodeniile din grădină. Semănate astăzi vor avea puteri sporite de vindecare.
Mama Lină spunea și ea că astăzi, dacă fetele privesc în fântână în primul ceas după răsăritul soarelui își văd ursitul. Mai spunea Mama Lină că astăzi este ziua în care e mare păcat să risipești apa, fiindcă astăzi toate apele sunt sfințite. Veneau vecinele la Mama Lină s-o-ntrebe de descânt al apei, de leac sau de ce e bine sau nu să faci azi. „Să nu-ți bați joc de apă azi… și niciodată!”
Prețuiți apa că e sângele pământului…