Alertă în Japonia: Furnici ucigașe găsite în două locații

În Japonia se numesc hiari. Nume calchiat după fire ant. Au lungimea de 2-6mm, roșu-brune pe partea dorsală și ceva mai brune pe partea ventrală. Sunt extrem de toxice. Înțepătura lor (multiplă) provoacă senzația de arsură (de unde și numele), iar la unele persoane, șoc anafilactic. Provin din America de Sud. Acolo, anual, mor 100 de persoane din cauza lor. Le plac: gazonul și terenul nisipos, dar supraviețuiesc și în condiții mai grele.
În ultimul deceniu s-au răspîndit în Hong-Kong, China și Australia.

Zilele trecute, într-un terminal de containere al portului Kobe, au fost găsite circa o sută de furnici în container și altele care ieșeau dintr-o fisură a asfaltului pistei de rulare, la circa 30m de containerul gazdă. Au fost repede exterminate chimic. Din același lot de electrocasnice fabricate în China, un container a poposit la Amagasaki. Și acolo au fost găsite cîteva sute de exemplare. Nu se poate spune cu certitudine că au fost lichidate. Spațiul rămîne sub supraveghere.

Există programe de supraveghere și combatere a florei și faunei alogene, dar nu totdeauna biologii se nimeresc pe fază. De pildă, vecinătățile porturilor și aeroporturilor sunt inspectate o dată pe an. Probabil, în sezonul cald. În rest, doar inspecții de rutină, ce se rezumă doar la stiva de marfă.

Măsurile de stăvilire a faunei și florei alogene cer cooperarea tuturor entităților active în huburile (aero)portuare comerciale. Așa de pildă, în Noua Zeelandă, țară la fel de insulară ca Japonia, cu faună și floră la fel de vulnerabile, toți operatorii portuari și toate persoanele ce intră și ies în și din porturi au obligația de a semnala orice anomalie.

Pînă una, alta, într-o grădiniță din Kobe, aflată la 3Km de focar, unde obișnuiau să se joace în nisip desculți, copiii au fost încălțați.