Săracii oameni bogați!

Săracii oameni bogați!

Exclam asta ori de câte ori ajung prin Voluntari și văd ”străzile” pe care locuiesc oamenii cu vile, cu mașini de la 100 de mii de euro în sus și vacanțe în Seychelles.

Remarcați în fotografie gardurile generoase de 3 metri și trotuarele de 30 de centimetri! Când și-au cumpărat proprietățile generoase, pe care li se lăfăie vilele cu amprente pe sol de la 400 m2 cu piscine și peluze tunse perfect de valeți sârguincioși, bogații au cumparat de fapt teren semi-agricol, nesistematizat. Primăria, secția colectare șpăgi, nu s-a mai obosit să îl sistematizeze, i-a durut în cur și, au aprobat ca în secolul 21 oamenii să își facă vile pe străzi de secolul 19!

Sau poate că s-au gândit într-o primă etapă să traseze străzi de secolul 21, dar bogătașii cu vilă în proiect au zis ”stați așa, nu cedăm nici un metru, vedem noi cum intrăm pe stradă, poate ne luăm chiar elicopter”.

Indiferent de conjunctură, de cine e responsabil sau nu, străzile arată așa. Și noi trebuie să ne gândim ”oare oamenii ăștia sunt ființe sociale, sau nu?” Oare cum se vizitează, când se vizitează, oamenii din Voluntari? Ce-și spun când sunt la poartă, mici, în fața gardului de 3m și lung cât un Zid Chinezesc? ”Ai să-mi bag, la anul îmi înalț gardul cu 50 de centimetri că nu-s eu ultimul pe strada asta?”

Ce o fi în capul lor când se întorc de la servici sau de unde se întorc ei când se întorc și vor să își bage mașina în curte dar nu pot dintr-o singură mișcare și trebuie să dea puțin înapoi? ”Ce tare sunt, ce mașină lungă am!”? Când nici un Logan sau Sandero nu poate intra din prima pe aleile perpendiculare cu drumul?

Ce o fi în capul lor cand vin ăia de la ISU și le spun că pe strada lor nu poate intra mașina de pompieri? Că pe strada lor nu este hidrant pentru că nu este trasă apa? Că, Doamne ferește de un incendiu, arde totul, indiferent de câtă apă au în piscină?

Oare ei se gândesc că salvarea intră pe stradă dar trebuie minute prețioase de manevre doar ca să întoarcă?

Se pare că nu. Eu unul nu aș investi un leu într-un loc fără apă curentă! Dacă nu s-au gândit la acest aspect, sau s-au gândit și nu a contat, pompierii și salvarea sunt chestii secundare.

Oamenii și-au făcut puț, ca la țară și trag apa cu pompa! Ca la oraș!

Ei, nu chiar, că doar nu au curajul să o bea sau să o folosească la gătit! Pentru că sunt străzi întregi în același Voluntari unde oamenii nu au canalizare! Au decantor, sau fosă septică, cu două, trei compartimente, în primul rămăne ”grosul” iar celelalte distribuie generos zoaiele în pânza freatică!

Deci, ca să te speli pe dinți vii cu sticla de Borsec sau Dorna. Volvic dacă te respecți și vrei să impresionezi menajera! Pentru că nu vrei să te speli cu ce a pișat vecinul săptămâna trecută! Când faci duș sau stai cu partenerul/partenera în jacuzzi e altceva, pentru că ai prins faza din înțelepciunea populară cu ”apa care trece peste 7 pietre e curată” și nici să te gândești prea mult la asta nu se face.

Și oricum, bunicii tăi la țară nu făceau la fel? Nu aveau și budă în fundul curții și fântână în fața casei? Da, aveau, dar la budă nu trăgea nimeni apa și groapa nu era săpată până la pânza freatică!

În fine, sunt o groază de motive să îi compătimim pe săracii bogați. Dar cel mai mare este că nu au știut să își folosească forța financiară pentru a influența treburile cetății în bine.

De exemplu cum ar fi sunat acum 20 de ani o lege care ar fi sunat așa: ”Orice teren intravilan destinat construcției de locuințe sau birouri nu se va folosi pentru scopul final până când nu va fi racordat în regim public sau privat la utilități (apă, canalizare, gaze, energie electrică) și până când zona nu va fi sistematizată de primariile aferente conform normelor… bla, bla, bla”.

Nu ar fi obligat oamenii să aleagă primari competenți? Că spagagii nu fac nimic? Nu ar fi obligat rechinii imobiliari să își reducă profiturile lăsând ceva și pentru străzi, investind în apă și canal pe care le puteau exploata pe urmă generând în acest fel un flux financiar constant și locuri de muncă?

Poate nu e târziu nici acum pentru o asemenea lege, dar înainte să ne întrebăm cine să o dea și cine să o aplice, trebuie să ne întrebăm ”cine o să o susțină”? Că săracii oameni bogați au alte probleme!

”Vezi Gogule că s-a terminat volvicul de spălat pe dinți, pune șoferul să mai aducă un bax! Marie! Morcovii poți să-i speli cu Borsec, da, fă, la ciorbă să pui Dorna, plată, că ieri de dimineață n-am putut lua o lingură, toantă ce ești”!