Roma cu Villa Torlonia, Bucureștiul cu Reședința Filipescu, învățăm și noi ceva?

Ieși din Roma încercuită de zidurile aureliene prin Porta Pia, de preferință după ce ai trecut pe la Gelateria Romana, aflată pe Via Nomentana la nici 100 de metri pe partea stângă, și ai mâncat cea mai bună înghețată din viața ta, făcută și servită de … românce, și o iei pe bulevard în jos. Nu îți ia mai mult de un sfert de oră, pentru că e cam un kilometru până când vei avea pe partea dreaptă un zid înalt de cărămidă roșie, terminat într-o poartă monumentală construită în stil neoclasic: este întrarea în Villa Torlonia!

Până la sfârșitul secolului 18, proprietatea aparținea familiei Pamphili – numele îl cunoașteți de la palatul cu o mie de camere aflat pe Via Corso, la câșiva pași de Piazza Venezia din Roma – apoi a trecut la mult mai antica familie Colonna, pentru a sfârși în ghearele lui Torlonia, un fost neguțător de postavuri și croitor la Piazza Spania pe care războaiele napoleonice l-au îmbogățit după ce a avut ideea să devină cămătar pentru nobilimea romană scăpătată, nevoită să garanteze cu proprietăți în schimbul banilor de care negustorul nostru, devenit oficial bancher, dispunea în exces.

Torlonia nu avea nevoie de proprietate pentru agricultură așa că a transformat – întâi el, apoi fiul lui – vila aflată la intrarea domeniului, în palat, iar proprietatea într-un soi de proto-Disneyland, cu un fals mormânt etrusc, un Templu al lui Saturn, o vilă a bufnițelor, o vilă a prințitor, un câmp de turnire, fântână antică și false ruine romane.

Și a trecut un secol.

În 1925, descendenții primului Torlonia care a făcut banii profitând de război și de bunele relații cu puternicii zilei, francezii, au decis că trebuie să se pună bine cu Mussolini așa că i-au închiriat tot domeniul – mai puțin vila bufnițelor – contra ”fabuloasei” sume de 1 liră italiană! Echivalentul a doi lei românești în 2017!

Și ce ani au urmat! Nebunia lui Mussolini a făcut palatul să pară și mai grandios, deși era un pic dificil să o facă și mai impunătoare, vila având deja două obeliscuri ”egiptene”, evident false, lucrate în piatră de Baveno la Milano, dar beneficiind de adăugarea unui buncăr anti-aerian.

Nu știm cât de mult au profitat Torlonia de mita dată lui Mussolini, dar știm că Armata Americană a rechiziționat toată proprietatea pe care au folosit-o drept Comandament Aliat, din 1944 până în 1947. Știm sigur că atunci când au plecat americanii, Torlonia nu mai aveau bani să trăiască într-un palat atât de mare. Au pus cheia și au lăsat totul așa cum era, fără să facă reparații, până în 1977! An în care Vila Torlonia a fost ”cumpărată” de Primăria din Roma – de fapt a fost o naționalizare mascată – restaurată și deschisă publicului în 1978!

Motivul primăriei? Era inadmisibil să lași o proprietate verde atât de mare în mâini private, în condițiile în care romanii aveau nevoie de parcuri.

Vila din Modrogan o vilă Torlonia a românilor?

Vila asta se numeste Reședința Filipescu Brâncoveanu. Este situată în Aleea Modrogan la numărul 2 și vă este cunoscută drept sediu al FSN, apoi sediu al FSN aripa Roman, apoi sediu al PD, locul de unde Băsescu zicea ”i-am ciuruit”, sediu PDL și acum sediu al PNL. O mai știți drept reședința Elenei Lupescu, amanta Regelui Carol al II-lea.

Viloiul nu este cel original. Cel original era construit de boierul Vulpe, un cartofor notoriu. Fiul lui, Vulpache, la fel de șmecher ca tătâne-su, s-a căsătorit cu fiica domnitorului Gheorghe Bibescu și, în consecință, a avut bani să reconstruiască proprietatea. A fost un fel de ”before-after”, care a rezistat până în 1907 când moștenitorul filipeștilor, Alexandru, a vrut să își facă o vilă pe locul exact al vechii case, totodată proiectând și alte construcții dar și parcul care înconjoară reședința.

Nu a mai apucat să le vadă gata. A murit în 1916 și tot domeniul a trecut în proprietatea vărului său, Constantin Basarab Brâncoveanu care dădea niște chefuri acolo prin anii 30 de i se dusese buhul. I se duseseră și banii pentru că la începutul anilor 40 proprietatea cu care a girat niște credite neplătite a intrat în proprietatea Primăriei Capitalei!!!!!!!!

Mda, ați citit corect, proprietatea primăriei.

De la primărie a luat-o în folosință regele Carol al II-lea pentru amanta sa iar după război tot domeniul a trecut în patrimoniul Partidului Comunist Român! De la PCR a ajuns după 89, prin scamatoriile lui Petre Roman, în patrimoniul RA-APPS, de unde a fost dat pe pițule, la FSN. Nu ca PNL ar plăti acum mai mult.

Ceea ce vrem să spunem este că această reședință și parcul care o înconjoară sunt întreținute cu bani publici. Beneficiarii sunt o mână de politicieni! Proprietarul adevărat al clădirii este Primăria Capitalei! Beneficiarii adevărați al acestui ”cel mai mare parc privat din București” trebuie să fie bucureștenii!

Cu ani în urmă vila din Modrogan era păzită de câinele Vasile. Acum este păzită de niște ziduri imaginare pe care încă le avem în cap pentru că nu văd nici o masă de oameni încercând să intre înauntru să se plimbe, să se joace cu copiii sau să își plimbe câinii. Spectrul PCR ne-a împiedicat prea mult să cerem înapoi ce e al nostru. Să cerem acum!

O, Ziarul Meu susține că în acea vilă avem nevoie de un muzeu iar parcul să poată fi vizitat de public.