Povestea impresionantă a fotojurnalistei Teodora Maftei

 

Teodora Maftei s-a născut pe 26 mai 1979 în Bacău. Părinţii, Teodora şi fartele, mai mare decât ea cu doi ani, locuiau într-un apartament dintr-un bloc aflat la cinci minute de bazinul de înot şi de şcoala generală. Între aceste locuri şi-a împărţit Teo copilăria. Pasionată de fotografie , Teodora Maftei se pregătea înainte de tragedia din Colectiv de lansarea unei noi expoziţii personale intitulată „London Unedited – a series of unphotoshopped photos by Teodora Maftei”. Teodora se afla în faţa scenei scenei în momentul declanşării incendiului. Pasionată de fotografie Teodora încerca să surprindă cele mai bune imagini ale trupei „Goodbye to Gravity” care concerta în acel moment fatific.

Până la incendiul din clubul Colectiv, printre ale cărui victime se numără,Teodora Maftei a fost operată de şapte ori, din care de trei ori pe creier. Tânăra suferă de chist arahnoidian de fosă posterioară. Diagnosticul i-a fost pus în 2005, după ce a mers la medic din cauză că suferea de dureri de cap foarte puternice, insomnii, tulburări de memorie, ameţeli şi probleme cu echilibru. Astfel, ea a fost operată de şapte ori, din care de trei ori intervenţii direct pe creier.

După aproximativ o lună de la prima operaţie, medicii au trebuit să o opereze din nou, deoarece chistul se refăcuse şi apăsa creierul. „Atunci am clacat. Am pierdut contactul cu orice Dumnezeu, nu am mai crezut în nimic şi în nimeni, nu am înţeles de ce mi se întâmplă mie toate astea, am fost revoltată, plină de ură”, mai povestea Teodora. Cu toate problemele pe care le avea, Teodora se considera „o norocoasă”, pentru că, spre deosebire de alţi bolnavi, pentru ea existau soluţii. „Sunt atâţia alţi oameni pe care nimic şi nimeni nu îi ajută, care nu găsesc motivaţia ori puterea să îndure”, mai spunea Teodora, precizând că a învăţat să se bucure de lucrurile mărunte din viaţă. Având în vedere povestea impresinantă de viaţă pe care o avea tânăra jurnalistă, familia, prietenii şi cei care o cunoşteau au sperat până în ultima clipă că Teodora va sfida moartea şi de data aceasta. Din păcate, Teo nu a reușit să supraviețuiască pentru a povesti cele trăite în timpul operațiilor, așa cum făcuse și după intervențiile anterioare.

La aflarea veștii crunte, mulți dintre cei care o cunoșteau au invadat pagina ei de socializare cu mesaje emoționante: „Drum bun printre ingeri, Teodora!”, „De acolo de sus o să faci cele mai frumoase poze…..

Incendiul din clubul Colectiv din Bucureşti a avut loc în noaptea de vineri 30 octombrie 2015, o zi rece de toamnă, o seară de vineri în care nu se întâmplase nimic deosebit, în care oamenii se pregăteau de weekend şi petreceri. La distracţie şi muzică rock se gândeau şi sutele de oameni care au ales să meargă la concertul trupei Goodbye to Gravity. Nimeni nu bănuia că petrecerea se va sfârşi în tragedie. 64 dintre ei nu au supravieţuit flăcărilor. Mulţi alţii au rămas cu semne pe viaţă. România nu a mai fost nicidată la fel.

Adriana Petroj