The King’s Speech

Regele a avut o mare problema de PR. Era prea diferit de marea masa pentru a fi perceput la adevarata sa valoare. A fost prea modest ca sa-si capitalizeze in popularitate propriile succese. Prea putin promovat de cercurile internationale. Prea corect ca sa atraga lingaii si aplaudacii pentru a-i “corecta” excesul de bun simt.

In verticalitatea sa impenetrabila nu pot fi trecute cu vederea umanismul, caldura si in special altruismul regelui. A fost capabil de acte de curaj extrem cand era vorba de propria persoana. Insa a incercat sa protejeze viata civililor. Cine crede ca tupele naziste nu l-ar fi vanat la 23 August nu isi poate inchipui ce efect psihologic ar fi avut readucerea in fruntea armatei a lui Antonescu. Si a facut-o. A avut tupeul formidabil de a se opune pe fata sovietizarii. Cine crede ca in timpul grevei regale nu era pe lista neagra a diversilor tovarasi comunisti se inseala. Iar Regele a #rezistat. Totusi abdica in momentul in care este amenintata viata a 1000 de tineri arestati (in mod sigur nu  i-a fost frica de pistolul lui Groza, foarte probabil nici comunistii nu si-l doreau ca martir  iar la nivelul la care il decorase Stalin o executie fara voia Kremlinului era greu de crezut – in mod sigur Regele stia aceste detalii, stia si ca are sustinere populara insa ii stia si pe bolsevici capabili de crime odioase).

De Paste in 1992 a fost intampinat triumfal de multime. Stia ca intruchipa speranta de normalitate a „lumii bune” a acestei tari. Dar mai stia si ca daca ramane in tara va genera turbulente care se vor lasa cu victime. Cinic gandind, era suficient sa il lase pe Iliescu sa greseasca printr-o reactie supradimensionata la adresa Regelui pentru a-si atrage simpatia populara. Putea deveni eroul natiunii in vremea cand deja 40% din populatie nu il mai vroia pe Iliescu. Insa era o decizie de constinta nu un calcul personal. A evitat violenta. A ales sa plece.

Momentul 1992 era perfect. De ce nu s-a comportat ca inaintasii lui voivozi si domni (Mihai, Stefan, Corvin…)? De ce nu a iesit la confruntare directa si cu ajutorul multimii sa dea cu uzurpatorii de pamant? Romanii l-ar fi urmat. De ce a fost atat de bun si de crestin? Nihil sine Deo cu ticalosii? Sau de ce nu a contestat in instanta actul de abdicare?  Fiindca era in esenta sa un monarh constitutional (prin gratia lui Dumnezeu). Lui trebuia sa ii aduca poporul coroana si sa ii ceara sa ii vegheze destinul – si ar fi facut-o. In democratia pumnului in masa elitele vizionare nu isi au locul. Din pacate majoritatea romanilor nu au fost in stare sa inteleaga. Au vrut unii „de-ai nostri“ la putere. De fapt, de-ai lor. Si ii au si acum.

Si totusi regret ca nu a fost altfel. Unele lucruri puteau fi facute mai bine. Batalia intre fractiunile comunistoide trebuia sa aiba o alternativa bazata pe valorile Romaniei pre-comuniste in care Regele trebuia sa fie catalizatorul. Pacat ca Regele nu a avut un PR care sa “lucreze” la natiune la nivelul la care aceasta era in acel moment – pacat ca „Institutia Regelui” nu putut livra  un discurs penetrant care sa ne vibreze in urechi de cate ori simteam ca cu „astia“ nu se mai poate. Un King’s Speech pentru fiecare hop major care incerca tara. Defapt din cauza modestiei sale, si a propagandei defaimatoare Regele era mult prea putin cunoscut. Abia in ultimul moment, cand media a facut o prezentare suscinta a personalitatii sale  – exact pe limba publicului – atunci a cazut cerul. “Lumea buna” a Romaniei a fost ingenunchiata de durere – ne doare defapt ca nu ne-am dat seama pe cine am avut langa noi, aproape ignorandu-l. Am pierdut trenul regal.

Fara Majestatea Sa, Casa regala e la rascruce. Pentru a capitaliza imensa simpatie monarhista trebuie sa livreze rapid mesaje si speranta. Este constienta ca nu avem elita care acum 150 de ani il aducea pe Carol I sa ne protejeze de noi insine? Ca trebuie singura sa isi redefineasca misiunea istorica si sa se pozitioneze clar? Va repeta greseala de PR? Va astepta chemarea natiunii? Sau va iesi sonor cu un raspuns la provocarile zilei? Fiindca “lumea buna” e in acest moment in fata unui mare hop. Pierde Casa Regala ultimul tren?