Statul de drept – ultima noastră șansă!

Luca Giordano — The Yorck Project (2002) 10.000 Meisterwerke der Malerei (DVD-ROM), distributed by DIRECTMEDIA Publishing GmbH. ISBN : 3936122202.

“O religie are succes dacă urmează la literă poruncile divine”, zice Harari. Mai zice și că “ficțiunile ne ajută să cooperăm mai bine unii cu alții”. Ce avem aici? Suscint, explicația de ce România nu merge bine.

Nu mai avem un mit comun care să ne motiveze și să ne facă să tragem în aceeași direcție. Francezii și restul lumii civilizate au liberté, égalité, fraternité, au umanismul, pacea, societatea, națiunea. Noi ce avem? Națiune? În jurul căror figuri să ne adunăm? Din 1948 avem doar caricaturi.

Societatea? Când fiecare trage spuză pe turta lui, când corupția e rampantă și conducătorii în cel mai bun caz niște complici?

Biserica? Instituția care exploatează la fel ca politicienii? Care se bate în mercedesuri cu ei? Care nu respectă propriile porunci și se bucură la banii luați de la noi de politicieni? În consecință ne atomizăm, nu mai simțim că facem parte din acest proiect și nimic nu ne mai ține împreună!

Iată de ce plecăm, fără război, cu milioanele din țară, iată de ce românii se integrează în noile patrii fără probleme și pun osul mai abitir ca alți imigranți! Iată și de ce justiția este atacată: cineva acolo la Moscova nu vrea să ne lase să creem mitul statului de drept, singurul în jurul căruia România ar mai putea renaște. Pentru că altceva nu mai avem de apărat.

Popii joacă tontoroiul dezbinării, Duda și Margareta au compromis ideea de monarhie, istoria predată în școli e toată o minciună, intelectuali notorii resping dezbaterea rațională și se adună într-o castă de sânge albastru… în jurul a ce să ne adunăm?

Regula 1-8-1 funcționeaă în defavoarea noastră! Regula asta spune că din 10 oameni unul e rău, unul e bun, sau unul e leneș și unul e harnic. Restul de 8 sunt oportuniști. Pot fi răi sau pot fi buni. Pot fi leneși sau pot fi harnici. Depinde de mediu. Depinde și de cine îi conduce, cel rău și leneș sau cel harnic și bun.

Dacă îi conduce un oportunist care se dă după cum e sistemul depinde dacă statul e de drept sau e de rapt. Asta e problema noastră! Din 48 încoace nu am avut în jurul la ce să ne adunăm!

Nu poți să te aduni nici în jurul unor falși lideri, nici în jurul unor minciuni. Pentru asta justitia trebuie să rămână legată la ochi. Pentru asta trebuie să luptăm nu doar cu corupții dar și cu proștii, cu falșii intelectuali și cu cei care vând și cumpără diplome.

Toți sunt dușmanii României. Liberté? Încă nu suntem liberi! Égalité? Încă nu suntem egali! Fraternité? Cu cine? De aici trebuie să începem!