Resetul social-democrației

PSD-ul are nevoie urgent de un reset. Societatea are nevoie de un reset al PSD!

Dupa 27 de ani de pluripartitism: tot ei, copiii lor, nepotii lor, finii lor!
S-au grupat si regrupat in diverse formatiuni politice, dar si-au pastrat crezul comun: sursa bunastarii este banul statului (…). Teorema descurcatului este expresia nesimtirii maligne in conditiile democratiei originale pe care, fara sa vrem, ne-am insusit-o.
De ce nu avem un stat social (welfare state)?
Ne facem ca nu stim de unde ni se trage. Nu, nu doar de la Ceausescu, mai grav: de la „Ana Pauker si cu Dej…“. Revolutia furata din 90 a repus in functii cheie protipendada pervertita a unei stangi staliniste toxice. Bolsevismul kominternist reactivat de Iliescu era prea uzat pentru a mai simula o fata umana in Romania si a atacat prin teroare si propaganda orice opozitie.
Veteranii luptei de clasa, tovarasi de incredere ai Moscovei anilor 50, au postulat in presa “libera” si talk-show-uri regizate ca stanga inseamna binele general, egalitatea fara margini, protectie sociala, pensii si un stat “tatuc”.
Prin opozitie, dreapta sunt bogatasii, exploatarea, somajul, raul. Deci bazele de functionare ale statului s-au pus sub auspiciile unei stangi a comunistilor rachinosi si intransigenti cu ideile de dreapta. Legenda capitalismului malefic transcede pana astazi si, combinata cu saracia dureroasa, dezumanizeaza, anihileaza constiinte si inchide perspective.
Pierderea treptata a elanului izolationist a obligat partidul lui “Ilici”sa isi cosmetizeze imaginea. Oportunitatea integrarii europene era si ocazia europenizarii stangii. Membru cu drepturi depline in Internationala Socialista din 2003 si in acelasi timp singurul partid romanesc din acest club select, PSD-ul a avut sansa de a primi ideologia direct de la sursa. Excelent! Au inteles ceva? Cateva principii ar fi trebuit – macar idea in sine a social-democratiei pe care o poarta in titulatura.
Fara doar si poate, faptul ca social-democratii europeni privesc in special spre angajati respectiv spre cei care vor sa munceasca ii face predispusi sa alunece intr-o forma de populism social – apropierea este vizibila intre sindicalism si social-democratie. Insa calculul si moderatia in a impune unele masuri sociale sunt vitale pentru societate – consecintele erorilor pot fi catastrofale.
Ma hazardez sa numesc cateva cereri capcana ale stangii cum ar fi: salariul minim garantat, concediul legal, concediul maternal, perioada de proba, perioada de preaviz, impozitarea salariilor – acestea sunt doar cateva masuri care facute fara un calcul super-atent si pur si simplu fortate (pe repede inainte) duc prin ricoseu la efecte negative asupra angajatului (ex. somajul).
Social-democratii se bucura de o imagine pozitiva: sunt umanisti, altruisti, social activi pana in cele mai obscure zone ale societatii. Idea de solidaritate sociala se refera in mod clar la sprijinirea celor care nu se descurca, cu scopul precis: incurajarea muncii si descurajarea parazitismului. Iesind din sfera economicului, social-democratii sunt cu precadere egalitaristi, internationalisti, ecologisti, relativ distanti fata de biserica, preocupati de egalitatea sanselor in educatie, piata muncii, sanatate…
Si nu in ultimul rand, dreptatea sociala impune o anumita atitudine fata de coruptie: în conditiile unui program de reintegrare in societate, o gratiere ar putea fi eventual acceptata in cazul unei condamnari de furt “de subzistenta” (subiectul aflandu-se intr-o saracie extrema), insa pentru un functionar corupt nu exista nici o scuza.
Social-democratii sunt forta celor multi si mici impotriva abuzurilor celor mari. In nici un caz intreprinzatorii nu sunt exclusi din randul social-democratilor, insa puterea exemplului personal este elocventa: conduita in societate. Politicienii social-democrati se identifica in limbaj si comportament cu majoritatea celor carora se adreseaza.
Ce au PSD-istii in comun cu acest tip de a face politica? Ma chinui sa gasesc puncte comune. Greu. Imi pare un cenaclu flacara cu de toate pentru toti. O suma de deviatii polueaza mesajul pana la indescifrabilitate: populismul desantat, lupta cu multinationalele, gratierea coruptilor, familia traditionala, nationalism, euroscepticism – acestea nu sunt deloc teme social-democrate. In definitiv, nici macar micile intreprinderi sau clasa mijlocie, desi binevenite, nu sunt specifice lor. Insa agresivitatea verbala, minciuna, hotia, opulenta, incultura, silabisirea limbilor straine, AKM-ul, acceptarea fraudei si a hotiilor sunt inacceptabile. Asa nu mai merge. Dar cum? Nici stanga inchistata dar nici dreapta pulverizata nu sunt usor de reformat. Deocamdata nu suntem presati sa dam un raspuns clasicii intrebari ”noi cu cine votam?”
E clar ca romanii sau ars cu populistii. Ma bucur ca avem precedentul Ponta-Iohannis: populismul se combate usor – exact ca in Romania in 2014 s-a intamplat acum in Olanda. Cum? Simplu – olandezii au mers la vot 82%. Ne intoarcem la normalitate. PSD trebuie sa se trezeasca! Visul autocratiei care se pare ca ii tenta se spulbera in Europa. Social-democratii sunt pe val in sondaje in Germania. Culmea e ca inclusiv www.contra-magazin.com un apropiat al Russia Today citeaza: “Schon bemerkt? Soros hat CDU und Merkel durch SPD und Schulz ersetzt!”(trad. ati remarcat? Soros a inlocuit-o pe Merkel/CDU cu Schulz/SPD – ca si promotor al ideilor si intereselor sale). Ups..Soros iarasi? Ceva nu e in regula: Soros cu SPD si contra PSD? Stimati PSD-sti, nu va puneti problema ca ati fost tarati ideologic intr-un razboi care nu va apartine? PSD-ul are nevoie urgent de un reset. Societatea are nevoie de un reset al PSD.
Domnilor din PSD opriti deriva cat mai repede: combateti coruptia, asigurati transparenta decizionala, lasati gratierile, eliminati nesimtitii si luati-va rolul in serios:
Principalul rol al unui partid social-democrat este de a reduce difentele intre categoriile sociale.