PSDr* – Solutia unica (*r=reformat)

Stiu ca surprind si enervez cand spun ca unica solutie este (deocamdata) tot PSD. Argumentez: Cred ca “regimul Iliescu” a descalificat partidele concurente prin coruptie. Nu cred ca infiltrarile au fost un fenomen de masa. Spioni cu pregatire psihologica si capacitate de simulare? – Nu renteaza, cu o favoare se castiga și se fidelizeaza mult mai usor oamenii, cu un buzunar deschis se asigura complicitatea asa zisilor adversari.

In aceste conditii partidele s-au destramat sau au intrat in faliment, au alergat dupa racolari banoase, oferind la schimb functii (conform algoritmului). Fuzionarile, incertitudinea doctrinala, schimbarile de parteneri politici, lipsa de idealism au dus la situatia trista a dreptei. Si totusi nu am avut anarhie fiindca pe scena politiciii am avut constat un punct de referinta.

De fapt PSD-ul este partidul unic. In comparatie cu alte partide (nu aliante) intotdeauna castiga alegeri si uneori pierde guvernari doar prin autodiscreditare. Nimeni nu l-a invins in adevaratul sens al cuvantului ci a profitat de slabiciunile si pacatele lui. A rezistat, s-a adaptat si si-a respectat principiile mai mult sau mai putin scrise chiar daca uneori, meschine.

Solidaritatea din sanul PSD este liantul partidului. Ca si activistii de partid din anii 80, pesedistii sunt colegi, se sprijina si nu se tradeaza. De la PCR au invatat sa accepte ierarhia. Piramida increderii pleaca de la o baza larga de creduli si nostalgici, aduna frustrati si fricosi, acceptand deasupra lor un lieder local. La acest nivel foarte rar auzim de principii social-democrate: doar interese si iluzii.

In acest moment doar PSD-ul poate face ceva – fiindca structural este singurul partid functional. In timp stabilitatea pe care i-a conferit-o votul constant a peste o treime din alegatorii activi i-a dat anvergura unei institutiii politice nationale. Decidentii (ex-)comunisti au insistat sa il faca frecventabil, asa ca, PSD a inceput sa se cosmetizeze, legitimize si umanizeze.

Dupa un prim switch de generatii, PSD-ul a avut un aport indiscutabil la accederea in UE si NATO. Din criptocomunisti direct euro-atlantisti? Da, fiindca a reusit sa atraga un strat de oameni subtiri care acceptau neimplicati practicile de la baza insa gandeau macro. Au creat scoli si centre de excelenta social-democrate conectate cu Europa, unde vorbesc macar despre echitate sociala.

Aparent cel putin, gandesc de stanga si dau sperante. Conduc fundatii si institutii cu o aura stiintifica unde isi au locul si oameni de calitate. Au venit cu un program de guvernare cu multe masuri de stanga, extrem de optimist foarte probabil in multe puncte irealizabil. Dar au venit cu un program vizibil spre deosebire de concurenta. Dau impresia ca se tin de el – dar sa vedem pana unde.

Problema e ca nu au suficienti oameni de calitate vizibili. Unde sunt acesti oameni? Din pacate prea putini dintre cei vizibili emana incredere. Acei putini, precum si specialistii din institute si fundatii sunt singurii care ar putea recredibiliza partidul si ar putea rearanja lucrurile – in stilul caracteristic, punandu-i pe baroni in linia a doua/”onorifica”.

E greu de crezut ca se va intampla asta, insa gandind la rece, PSR nu are alta varianta de relansare. Culmea,  chiar si greii partidului stiu asta.

Astept sa ii vad asadar pe cei noi. Vor aparea in curand fiindca am incredere in stratul de oameni subtiri eclipsati de clica hotilor si a complicilor. Cand psd-stii frecventabili vor avea cuvantul si vor recredibiliza discursul real de stanga, sindicalist si internationalist, in interesul generarii si mentinerii locurilor de munca, a respectului fata de angajat se va reseta intreaga societate. E nevoie de un nou switch de generatii in partidul unic. Altfel, pe termen scurt, nu vad nici o speranta pentru “romanii mei” si nici pentru restul.