Originile mafiei din România, similarități cu mafia lui Escobar

Mafia din România s-a format începând din 1989, după modelul celei din Columbia, practicând contrabanda cu produse generale și ulterior cu cele petroliere. Blugi, televizoare, cafea, țigări sau produse alimentare, la început. Inițiatorii au fost ofițerii de securitate și de miliție ceaușiști trecuți în rezervă după evenimente și au beneficiat de suportul foștilor colegi rămași în sistem și scăpați de epurare. Au profitat de faptul că vameșii erau majoritatea informatori sau colaboratori ai vechii DSS sau chiar ofițeri detașați. Au folosit inclusiv foști infractori din perioada comunistă pe care i-a avut fiecare în lucru. Așa au apărut tragicomicele vedete de carton – bișnițarii. Unii dintre Funcționarii și politicienii de pe linia Direcția Vămilor – Ministerul de Finanțe erau amenințati după modelul columbian. Cine refuza mita era șantajat. Probabil că au existat și execuții sau eliminări din sistem. Acești noi mafioți au plecat în afacere cu valuta neîncasată de statul român din ultimele exporturi ale anului 1989, șterpelită prin firmele de intermediere, precum și cu banii din devalizarea Bancorex (și de la alte bănci de stat care au rezistat falimentului). Nu au rambursat și nu au plătit dobânzi. După ce și-au făcut stocul de dolari, au provocat hiperinflație și și-au redus la sfert sau la o zecime eventualel solduri la creditele de rambursat (și acelea luate în condiții preferențiale). La vamă nu au plătit taxe de import deoarece vameșii închideau ochii, dar pe românii simpli îi controlau și în chiloți. Au intrat cu produsele pe piață și nimeni nu se putea concura cu ei prin metode economice corecte. Nu au plătit nici impozite. Afacerea “perfectă”. Când au supt toți banii de la români alocați consumului, au trecut la faza a doua: jumulirea de economii prin Caritas și SAFI, apoi FNI.

Din fiecare punct sensibil de atunci a răsărit ceea ce azi pare un pol politic sau un grup media.

Au obținut dintr-un foc cel puțin doi iepuri.
1. Puterea economică a conservat puterea politică post comunistă.
2. Concurența profund și flagrant neloială a ținut la distanță antreprenorii adevărați și a sabotat dezvoltarea capitalistă sănătoasă.

Așa a pornit România pe drumul democrației.
Treptat au ocupat toate instituțiile și toate punctele cheie ale economiei. Miraculos a venit aderarea la UE, ceea ce a deranjat teribil această mafie și încă o deranjează, deși s-a adaptat, și-a revenit din șoc după 10 ani și acum luptă din Parlament cu UE și cu NATO.