#Grenfell Tower

In fata catastrofelor omul se simte mic, expus, neputincios. Aparitia din nimic a unui accident infiorator la care doar intamplarea a decis sa nu fim fiecare dintre noi una din multele victime trezeste instinctul autoconservarii. Daca intre cei afectati se afla si persoane cunoscute poate chiar al disperarii. Acest amestec de frica si neputinta ne face sa vedem lumea mult mai direct. Solidaritatea impotriva sursei raului este brusc reactivata. Asa nu se mai poate! Tragedia de la Grenfell Tower a scos britanicii in strada. Durerea justificata a generat un sentiment de revolta. Tinta nemultumirii este clara: administratia defectuasa. Personificarea: Theresa May.
Dezastrul incendiului de la Colectiv a avut acelasi ecou in societate. Si romanii au reactionat cu energia instinctului autoconservarii individuale si nationale. Raul era identificat in coruptia endemica si in corifeii ei. R.I.P victimelor celor doua teribile tragedii.
Similitudinea reactiei societatii in cele doua cazuri este fara indoiala evidenta. Britanicii sunt in mod clar una dintre cele mai consolidate democratii ale lumii. Societatea civila britanica nu se lasa manipulata. Si totusi a reactionat exact ca si romanii in aceleasi conditii. A ajuns cutitul la os. Caderea guvernului Ponta a fost definitiv rezultatul unei reactii spontane. Toate teoriile conspirationiste atat de sonor scandate de sirenele PSD sunt acum daramate. Solidaritatea strazii a pus pentru prima data clasa politica la colt. Ceea ce s-a intamplat la umbra revoltei #colectiv este cu totul alta poveste.
Astazi traim inca urmarile tragediei de la #colectiv. Guvernul tehnocrat a inceput sa carpeasca economic ce se putea si a pierdut – din cauza excesului de bun simt – razboiul propagandistic. Corectitudinea politica a guvernului Ciolos s-a intors impotriva sa. Consider ca greseala fundamentala a guvernului technocrat a fost acceptarea alegerilor locale cu un singur tur. Inrosirea hartei a fost cadoul nemeritat dat unor oameni de care trebuie sa te feresti. In doua tururi in mod sigur rezultatul ar fi fost mult mai echilibrat. Odata activat noul sistem PSD-ist la nivelul de baza, a mai avut de indeplinit doar o formalitate ca sa isi asigure suprematia in alegerile generale. Baronii locali au stiut sa mobilizeze exact acea parte a societatii care inca le era fidela.
Strateg? Leader providential? Marele succes al eroului PSD Dragnea se bazeaza pe lipsa de hotarare a tehnocratilor de a organiza alegerile locale in doua tururi (cred in teoria ca britanicii niciodata nu ar fi votat Brexit-ul daca ar fi fost”somehow” in doua tururi). Cine a crezut cel mai mult ca este artizanul succesului electoral? Chiar Dragnea – el lider maximo. Cu ce urmari? Le stim.
Nu neg buna intentie a tehnocratilor, din contra, insa cu lupii trebuie sa fi lup. Mizerabila campanie electorala condusa de Ponta a scos lumea din letargie. Mizerabila actiune de inalbire a coruptilor condusa de Dragnea a pus societatea civila in stare de veghe. PSD-ul , partidul solidaritatii sociale, este condus de oameni care pur si simplu nu seamana cu societatea. Un lider de stanga nu se “reculege” in discoteci in Dubai si nici nu se ”reface” in Brazilia. A participa afectiv la razboiul dintre Ponta si Dragnea este o mare greseala.
Grindeanu imi pare mult mai apropiat de conduita unui lider european de stanga. Poate va confirma, insa doar daca va fi cu lupii: lup. Probabil am asteptari prea mari. Astept sa vad PSD-ul curatat de dubiosi, fiindca pana la urma este singurul partid viabil. Da, Orban presedinte PNL. Sa vedem si acolo.