Calatorind pe A1 de la Nadlac la Sibiu (cu exceptia unui mic retro-respiro de 50 km inainte de Deva) ai convingerea ca in sfarsit te afli in Uniunea Europeana (a fost greu pînă s-a făcut dar acum există). O legenda (urbana) din Sibiu spune ca la inaugurarea centurii ocolitoare a Sibiului (2010) primarul de atunci i-ar fi spus premierului Boc, referindu-se la autostradă: “Daca o aveam noi, o faceam demult” (suna f. actual). Ei bine, cand primarul Sibiului a devenit presedinte am crezut cu toții ca macar pentru el – ca e sibian – in cativa ani va fi gata și tronsonul Sibiu-Pitești. Ce naivi!
Ne continuam drumul. Venind pe autostrada pe directia Bucuresti, dupa ce treci de Sibiu si „cobori“ pe doua benzi pe sens mai ai timp inca vreo 7 km sa crezi ca esti in UE. 5 minute – atat. Dupa care ajungi la rascruce de vanturi si timpuri. Giratoriul de la Vestem este granita terestra estica a drumurilor europene. Am putea spune ca locul unde se desparte traficul de Valcea, Sibiu si Brasov este gaura neagra a traficului rutier. De aici inainte – timpul se dilata insuportabil – media vitezei de parcurs scade dintr-o data cu cel putin 50 km/h, printre partenerii de drum apar carute, tractoare si pe carosabil multi caini calcati. Din acest moment Europa va fi prezenta prin insule de civilizatie, orașe sau orășele moderne, legate unele de altele prin stramtori rutiere de secol 19 (mai mult sau mai putin asfaltate). Pentru ca ironia sa fie maxima: chiar si punctul terminus cu spect de punct vamal, marcat de pompe de combustibil si localuri – sensul giratoriu in sine – pare facut in bataie de joc la adresa soferilor. Un haos de nedescris. Pur si simplu, desi spatiul exista, nu se reuseste o distribuire corecta pe benzi dedicate directiilor.
Nenumarate camioane, autoutilitare, masini second/.. /fifth hand abia inmatriculate (multumim guvernelor populiste), super limuzine etc. isi disputa cu tupeu prioritatea in punctele de inflexiune ale unui giratoriu groaznic. Cozile de kilometri – pana la Boita, Bradu sau Vestem – sunt urmare a faptului ca in sensul giratoriu pentru iesirea >spre Sibiu< intră pe o banda toată lumea (Valcea + Brasov). Traficul de la Valcea spre Brasov nu se separa complet printr-o banda predefinita toata lumea fiind brusc inghesuita pe o portiune inacceptabil de ingusta. Mai mult chiar, accesul in pompe se fac aproape direct in haosul acesta. Despre marcaje ce rost are sa mai vorbim…


Mici reguli simple inseamna fluidizarea imediata: iti urmaresti directia, te încadrezi o singura data si eventual schimbi banda o singura data daca mai e nevoie: gata (ca in imaginea prezentata – e vorba de un orasel austriac).
Nimic complicat. Desenarea si semnalizarea unor benzi directe si largirea pe cativa zeci de metri a iesirilor din giratoriu ar contribui considerabil la fluidizarea traficului. Este inexplicabil cum in cazul giratoriului de la Vestem efortul financiar este minim pentru a obtine un progres vizibil. Aproape toata zona este deja asfaltata sau betonata. Pur si simplu reasezarea blocurilor de beton si vopsirea unor dungi ar fi un prim pas. Daca s-ar mai aduga cateva bascule cu asfalt am putea muta granita civilizatiei cativa zeci de kilometri mai departe. E o zona mirifica.
Din pacate o nepasare sfidatoare domneste la nivelul institutiilor responsabile. Solutii exista trebuie doar vointa. Teama de a nu deranja „pe cine nu trebuie“ anesteziaza spiritul critic si civic, tranformandu-l intr-o lehamite pigmentata cu injuraturi. Iar totul costa: timp, nervi, bani. Insa in mod sigur lucrurile bune si ieftine nu sunt interesante (financiar). Aici e nevoie de un studiu de fezabilitate, impact, licitatie ..si multe comisioane. Doar e vorba de un nod rutier important. Da, domnilor – pur si simplu vorbim de un adevărat nod gordian. Pentru care exista solutii simple si rapide. Dar pentru care se pare că nu există voință!
Sau/si curaj.
(Foto: Google Maps + www.verkehr.steiermark.at)