E care pe care!

Inainte de 1989 se multumeau cu o Dacie Break sau un Olcit, cu un video player si un televizor color! Pentru ca inainte de 1989 erau inca multi copii care mergeau desculti la scoala – asta indiferent de ce va zice propaganda antenista – erau multi care vedeau o portocala doar o data pe an si marea o data in viata. Sau nici una si nici alta daca erai crescut la tara.

Dupa 1989 se multumeau cu un apartament de patru camere decomandat, cumparat in centru cu banii jos, un Passat sau un Golf, daca nu nu zero kilometri, macar cu mai putini decat a vecinului. O excursie la Paris sau la Milano rupea gura targului, la fel ca plasele de Mini Prix cu care veneau incarcati. Asta pentru ca dupa 1989 noi ceilalti ne luptam cu inflatia, cu pretul gazului, cu intretinerea si factura de curent electric. Majoritatea aveam incaltari si haine sa punem in spate din ajutoare.

Si au continuat sa fure! Pentru ca si noua a inceput sa ne mearga mai bine. Concurenta a scazut preturile si acum toata lumea are un player, toata lumea avea casetofon, televizor, masina second hand. Usa cu lambriuri si grilajul de fier din fata ei era prea putin pentru ego-ul lor mare. Si cand toata lumea a vazut deja marea, cand toata lumea merge la Milano si la Paris, ei au vrut sa mearga mai departe!

Si au continuat sa fure! Ca bezmeticii pentru ca au vazut ca banii, cu cat ai mai multi cu atat se cheltuiesc mai repede! De la masini de 3-4 mii de dolari in anii 90, au sarit la cele de 20-30 de mii de euro in anii 2000 ca sa sara acum la cele de peste 60 de mii de euro in anii 2010! Vacantele de 200 de euro dus intors Bucuresti-Paris, cu cazarea in autocar si masa la benzinarie pe autostrada s-au transformat in all inclusiv la 600 de euro in Turcia si apoi in all inclusiv la 3000 de euro in Seychelles! Panica!

Vilele care au luat locul apartamentelor de 4 camere costa o groaza cu intretinerea! Mii de lei iarna pe incalzire! Nici vara nu e usor, piscina, peluza, tanti care face curatenie, nenea care tunde iarba, toate costa!

Si mai schimba si astia aifoanele din an in an de ti-e rusine sa iesi cu un 6 din casa cand a aparut SE! Hiperventilatie! Copiii vor la scoala americana, ca aia mici ai lui Nastase si ai lui Geoana! Cand termina, desi abia stiu sa scrie si sa citeasca vor la colegiu in Elvetia! Si in vacante peste tot ca a aparut feisbucul si trebuie sa puna si ei poze cool cu toalele de mii de euro si posetele noi!

Unii mai vor si videoclipuri la piscina pentru ei sau prietenii lor si stiti cat costa ora de editare video?

Daca nu stiti nu intelegeti de ce in 90 se multumeau sa aduca spaga in buzunar dar acum trebuie neaparat sa o aduca in valiza! Pai in pixul flaro, cum sa inviti oameni la masa si ce sa le dai cand tot amaratul isi poate lua somon afumat de la Mega Image? Ca sa epatezi trebuie bani, nene!

Si de unde bani, daca nu de unde ii furi?

Doar idiotii plang dupa Ceausescu! Astia care fura s-ar sinucide cu stricnina sa fie nevoiti sa traiasca iar intr-un apartament amarat si sa epateze doar cu un televizor color, cu un video player si o Dacia Break! Vi-l inchipuiti pe Nastase, care cerea, umil, drept la Trabant, nostalgic dupa vremea lui Ceausescu? Nostalgicii sunt aia care traiau atunci mai rau decat in prezent, dar macar erau sanatosi si li se scula inca scula!

Cleptocratii kakokratiei (multumesc Catalin Avramescu!) nu sunt nostalgici. Ei se gandesc la viitor! La ce baga in mat maine dimineata, ce masina isi cumpara in vara, unde sa se duca dupa ce se duc la Dubai (astia nu au imaginatie, nu sunt educati, sunt turma, ajung in locuri noi noar ca sa se dea mari, dar de simtit bine se simt tot in kitch-ul de la Dubai, printre sesiunile de shopping si curvele de lux.

Dar pentru asta trebuie malai! Si malaiul se produce cu stres!

Va puteti inchipi cand trag astia linia si vad cat au cheltuit anul trecut si se gandesc ca au 60 de ani si poate traiesc 100? De unde sa scoata de 40 de ori atat? Sau de 100 de ori atat, ca lasa de 60 de ori atat la copil? Sau mai mult mai mult de 100 de ori decat atat, daca trebuie sa lase de 60 de ori atat la fiecare copil?

Stres! Un pix care costa 4000 de euro? E ieftin, ba! De unde sa puna el de-o parte pentru trei generatii? Ca au calculat niste japonezi si au vazut ca unde nu e creier orice avere dispare in 3 generatii?

Ce maciuca lui sa faca? Sa traiasca din pensie? Sa-si puna copiii sa lucreze? Sau sa-i lase sa ajunga sa lucreze in shaormerie? Alaturi de viermii pe care colegii lor ii vor deportati in India? Alaturi de putorile care infesteaza piata si refuza sa inteleaga omeneste cum e cu lantul trofic, cu piramida, cu legea junglei, cu leii si cu iepurasii?

Pentru asta el/ei, trebuie sa fure! Pentru asta au nevoie de toti grindenii si iordachii mamei lor, toti roboteii teleghidati pentru ca in Dubai costa! Sa te mentii in varful piramidei, costa! Luxul costa, sa moara toti dusmanii dupa ce-si platesc taxele, inclusiv alea locale!

E care pe care!

Cine nu intelege asta, basta!

In kakocratie si in cleptocratie nu e democratie! Te nasti sa robotesti, sa platesti, sa tii ochii in pamant, sa zambesti plapand, sa nu faci pe nimeni hot, nimeni nu e hot! Asa e in India in patria karmei, unii se nasc in puf, altii in cacat, dar toti sunt multumiti de felia din care au de muscat! Si daca sunt cuminti si pupa moastele bine, Imparatia Cerului (care descrisa pare conacul lui Dragnea, sau al lui Ponta), scrie pe tine!