Un text semnat de Profesorul Dragoș Paul Aligică:
”Daniel P. Funeriu scrie: „Multa lume ma intreaba daca sa plece sau nu din Romania. Dupa ce am trait si muncit in 8 tari, iata raspunsurile mele: 1) daca e pentru studii, 100% plecati. (…)
2) Ca adult in Romania poti sa iti gasesti o nisa de confort personal destul de buna cu un minim de efort. Daca odata iesit pe strada, sau interactionand cu orice structura a statului nu sunteti deranjat de ce gasiti, puteti sta linistiti in Romania. Eu unul am constatat ca orice interactiune am cu Statul Roman ea este toxica pentru viata mea.
3) Daca aveti copii sub 6 ani, dati-le o sansa si plecati. Eu nu cred ca Romania se va face bine, ca sistem si din punct de vedere structural in urmatorii 50 de ani. Ce distrug astia acum in educatie cel putin va dainui 20 de ani minim.”
La care vreau sa adaug urmatoarele, din perspectiva cuiva care indiferent unde a fost in lume, gandeste, se raporteaza si traieste in limba romana, asumandu-si explicit identitatea culturala si existentiala romaneasca:
Daca aveti sub 30 de ani si vizati un plan de viata, vocatie sau cariera legate de cele intelectuale de limba si cultura romana sau vreti sa induceti asta copiilor dv (scriitor, poet, publicist, intelectual public, in general tot ce tine de umanioare si are intrinsec legatura cu folosirea au apelul la limba si cultura romana ca vehicole intelectuale si de cariera), ganditi-va de 10 ori inainte de a investi in asta.
Ceea ce se distruge si s-a distrus de catre astia din educatie va duce la disparitia in publicul romanesc a capacitatii de a se raporta la cultura si limba romana, la traditiile intelectuale, literare, istorice romanesti. Dupa generatia acum la maturitate, piata sau arena petntru productia culturala romana se va ingusta dramatic, din ce in ce mai mult si din ce in ce mai abrupt.
Foarte curand referinte la literatura clasica romanesca, la traditia intelectuala romanesca -atata cata e- vor deveni din ce in ce mai opace, irelevante si incomprehensibile publicului larg. Treptat segementul social capabil sa inteleaga si aprecieze literatura, istorie, cometariat intelectual de factura si limba romana la nivelul unei culturi inalte, moderne, literare, se va reduce pana aproape de zero.
Nu e exagerare. Ceea ce fac acesti iresponsabili este distrugerea din interior a unei culturi europene. Unele culturi supravietuiesc, altele nu. Cultura romana moderna -asa cum au creat-o Maiorescu, interbelicii etc- este in acest moment pe cale de disparitie. E un fenomen evolutionist natural in dinamica diversitatii culturale. E doar o chestie de timp si demografie. De asta spun: Ecaterina Andonescu este mai mult decat un simbol. Este un studiu de caz in teoria moderna a evolutionismului social si selectiei de grup prin selectie culturala”.
Nota redacției: fotografia a fost preluată de pe pagina Forței Civice. Fiind o fotografie de campanie electorală este publică, deci lipsită de copyright.