Cat de greu e sa critici jurnalistii si presa

E aproape imposibil

IMG_3992
Am indraznit sa intru in bucataria jurnalismului

Situatia jurnalismului din Romania si a presei scrise au fost intotdeauna in centrul preocuparilor mele. O, Ziarul Meu a aparut tocmai in urma acestor preocupari. Manifestul, cu care am lansat O, Ziarul Meu a aparut in urma cu un an… Si observand ca in tot acest timp nu s-a schimbat nimic si stiind ca Romania libera va trece de la 1 decembrie la un format tabloid, nu m-am putut abtine vazand o postare a lui Silviu Sergiu cu primul numar al Romaniei libere. Am indraznit sa le sugerez sa se schimbe, sa publice mai putina opinie si mai multe anchete, reportaje si interviuri. Nu doar Romaniei libere ii sugerez aceste lucruri, toata presa romana trebuie sa se schimbe… In fine, ce am vrut si ce a iesit. Uitasem ca jurnalismul este profesia din interiorul careia se critica tot, uitasem ca jurnalistii sunt specialisti in tot si ca ei sunt deasupra noastra a tuturor. Shhh! Noi nu avem voie sa criticam (nici macar in sens constructiv) jurnalismul, jurnalistii si presa in care acestia din urma se manifesta.

De pe zidul dlui. Malin Bot:

Silviu Sergiu: Aşa arăta primul număr al „României libere”. Era într-o vineri, 20 mai 1877. România îşi proclamase recent independența față de Imperiul Otoman. Astăzi, avem un obiectiv asemanator: România trebuie eliberată. De corupție, clientelism, diletantism! De forțe străine care vor să o țină captivă! De forțe obscure, care se opun modernizării ei!

Florin Grancea Incepeti prin a nu mai publica editoriale, comentarii si stiri despre ce zic politicienii! Anchete, reportaje, stiri despre ce fac politicienii cand nu lucreaza, interviuri, asta vor cititorii sa citeasca. Pentru altceva folositi facebook, hai nu mai insistati, mai rau decat acum ar fi doar sa nu mai apareti deloc.
Malin Bot Gresiti. Editorialele si stirile despre politica sunt necesare. Numai mafiotii din politica ar vrea sa nu existe. De unde stiti ce vor cititorii, aveti un sondaj la dispozitie? Pe ce esantion a fost facut?
Florin Grancea 🙂 Continuati, continuati! Opinia a omorat presa in Romania, fie ca va place, fie ca nu. Presa care de 27 de ani se scrie nu pentru public ci pentru partid! Publicul interesat de parerile editorialistilor ii poate cauta pe facebook, le da like si au pareri garla! Toti avem opinii, nu credeti? De ce sa cumparam un ziar plin de opinii? De articole de genul „icsulescu a declarat, el a spus, el a afirmat, in concluzie…” sau analize de declaratii politice facute de pitecantropi, sau articole care analizeaza analize facute de unii care analizeaza alte declaratii politice facute de pitecantropi? Cand in 27 de ani nimeni nu face ce declara in tara asta? Chiar atat de orbi sa fiti sa nu vedeti barna care va intra in ochi? Si sa stiti ca nu va bateti cu „stirile de ieri” in ziare, la TV sunt maxim 30 de stiri intr-o zi! Cele mai lungi au 4 minute, cele mai scurte au 20 de secunde! Nu va bateti nici cu presa online care exista, e mirifica dar lipseste cu desavarsire, va bateti cu voi insiva! Si daca nu ma credeti, dau o bere la toata redactia si va explic cu calm. Promit!
Malin Bot Despre sondaj nimic? Ca despre faptul ca va pricepeți la presa mai bine decat cei din presa am înțeles. Sunteti genul care stie el mai bine decat mecanicul cand merge la service. Stie el mai bine decat medicul, cand merge la spital si in general el stie mai bine cum sta treaba….
Florin Grancea 🙂 cand merg la service habar nu am de unde se deschide capota si accept orice imi spune mecanicul, habar nu am de mecanica, la spital accept orice imi spune medicul, nu le cred pe farmaciste si nu stiu cum merge treaba intr-o groaza de alte domenii pentru ca NU SUNT EDITORIALIST, imi scuzati sublinierea, dar doar editorialistii stiu tot! Dar am studiat pe bune 7 ani jurnalismul (11 cu cei 4 din facultate) si relatia dintre jurnalism si democratie si va rog sa ma credeti pe cuvant cand spun ca opinia a omorat presa in Romania. Jur ca e adevarat! –> ca o anecdota, la Piata Victoria dimineata este un chiosc de ziare care are cate doua copii din fiecare (!) eu iau cate una, 6 ziare, 12 lei si stau si ma intreb oare cine le ia pe celelalte 6? Treziti-va dle Bot, visul meu este sa vad Romania cu 3 ziare de calitate care se vand in mai mult de 500 de mii de exemplare fiecare. Abia atunci nu o sa ne mai facem probleme cu ce partid voteaza romanii.
Malin Bot Nu ati invatat in anii aia „de jurnalism” ca editorialul e necesar si ca jurnalistule cainele de paza al democratiei? E ciudat. Se face in primul an de facultate. Formula pentru care pledati e mai degraba tabloida decat de calitate. Va cam contraziceți. Opinia e necesara, la fel de necesara ca investigația, interviul sau reportajul. Mai ales acum e necesara. Ca sa va contrazic convingerile atat de ferme, va mai spun ca in online opiniile sint foarte dezbatute si citite. Toata lumea publica si preia stiri, putini au insa editorialisti onesti care iti ofera si o perspectiva. Ideea asta a dumneavoastra ca una trebuie sa o excluda pe alta e gresita. Toti jurnalistii ar trebui sa fie capabili sa articuleze o opinie pe subiecte inportante si sa dezbata opinia cu publicul lor. Presa scrisa nu dispare, se reinventeaza folosind evolutia tehnologica si nici asta nu e rau. E ceva natural.
Florin Grancea Nu insist. Dar daca opiniile sunt atat de dezbatute in online, oare de ce le mai citim in ziar? De ce nu aveti anchete? Care este proportia de jurnalisti de investigatie/editorialisti la Rl? Am invatat ca jurnalismul este a 4-a putere in stat, dar cu 10 mii de copii vandute si redactii pipernicite, nu avem in Romania, la ora actuala, o a patra putere in stat. Si chiar in mediul online nu avem dialog pentru ca suntem oameni, ne enervam, avem block, putem sterge opinii, putem alege ce oameni urmarim si pe care nu ii urmarim. Imi pare rau, nu ma contrazic si formula pentru care pledez nu e tabloida. Pledez pentru articole de calitate, anchete de calitate, interviuri de calitate, reportaje de calitate. Si nu sustin ca le stiu pe toate in jurnalism, nimeni nu le stie pe toate, dar eu sunt dispus sa invat intotdeauna mai mult.

Malin Bot Avem si anchete. Doar ca nu cititi. E mai simplu sa faceti pe interesantul in retele sociale si sa spuneti mecanicului ca stiti dumneavoastra mai bine ce are masina.http://www.romanialibera.ro/special

Florin Grancea Nu va mai deranjez! Nu fac pe interesantul, asta e o jignire, dar va iert pentru ca nu ma cunoasteti. Nu înțelegeți ce am vrut sa va spun si nici eu nu înțeleg de ce va cramponați de un model de presa care s-a dovedit contraproductiv. Mulțumesc pentru link, dacă citeați cu atenție ce am scris înainte vedeați ca va citesc ziarul, ăla fizic si critica era constructiva, doream sa il faceți mai bun.