Statisticile gripei: România, țară înapoiată! Sistemul medical face victime?

(Actualizat în 25 ianuarie)

Gripa ucide, dar ucide și un sistem medical aflat în degringoladă și pe alocuri disoluție! Deja în România au murit de gripă 34 oameni și sezonul gripei nici măcar nu a început.

Sunt 34 de oameni mulți? Sunt puțini? Erau oare unele morți evitabile? Haideți să ne uităm puțin pe statistici.

O să compar țara noastră cu Japonia, o țară în care densitatea demografică este extraordinar de mare și unde epidemiile se propagă mult mai rapid decât în zonele slab populate care caracterizează România.

Numai în zona metropolitană Tokyo, care conține mai multe orașe lipite unele de altele de nu se vede unde se tremină unul și începe altul, trăiesc înghesuiți 36 de milioane de oameni, deci să nu ne închipuim că această copmparație s-ar face cumva în defavoarea noastră.

Dimpotrivă, la cât de bine este legat Tokyo de toate zonele Japoniei prin trenuri de mare viteză, curse aeriene și autostrăzi, orice epidemie ajunde foarte rapid de la o zonă la alta, deci statistic, japonezii trebuie, teoretic, să stea mai rău decât noi.

În alăturarea asta o să compar cel mai rău caz din Japonia, gripa porcină care a lovit în anii 2009 și 2010, celebrul virus H1N1, cu banala gripă care ne lovește acum.

Dar, înainte de toate hai să vedem că Japonia are o populație de 126,8 milionane de locuitori, iar la noi mai sunt cu indulgență 19,64 milioane.

Deci pentru fiecare român sunt 6,45 de japonezi. Acest raport îl vom folosi pentru a compara numărul de victime ale gripei din cele două țări.

Buun, aceste fiind spuse, în Japonia au murit de gripa porcină în 2009 (sezonul 2008-2009) 203 persoane! În sezonul următor, 2009-2010, de exemplu, au murit de aceeași gripă – epidemia a ținut două sezoane – 198 de persoane.

Acum hai să ne uităm la morții noștri: în 2019, deja, au murit 34 oameni! Dacă am fi la fel de mari ca Japonia asta s-ar traduce în 219 de morți! Și nici măcar nu a început epidemia! Suntem doar în ianuarie, ori epidemia se termină de obicei după jumătatea lui martie!

Anul trecut, de gripă, la noi, au murit 119 persoane. Asta ar însemna că la același procent de mortalitate japonezii ar trebui să aibă 767 de morți pentru anul trecut!

Nu-i au. Dacă facem calculele în sens invers, în plină epidemie de gripă porcină, la noi ar fi trebuit să moară 31 de oameni în 2009 si 30 în 2010. Și nu mai mult de 20 pentru tot anul acesta!

Deja avem 34!

Tabel cu vârstele decedaților. Cei din paranteză pe rândul 1 erau deja spittalizați sau au murit în spital după ce au fost spitalizați, iar al doilea rând reprezintă bolnavii cronici, în paranteză fiind bolnavii cronici spitalizați la momentul decesului. Anul 2010, centralizare din martie, 30.

Întrebarea este de ce mor de gripă în România peste 100 de oameni în plus? Oameni care în Japonia nu ar fi murit? Boli preexistente? În 2010, din cei 198 de morți japonezi 138 aveau boli cronice și condiții care îi făceau vulnerabili, ori numai 50 de oameni aparent sănătoși au murit în acel an.

Interesant, nu? Tradus în termeni românești, la noi ar trebui să moară de gripă doar 7 oameni aparent sănătoși, în fiecare an, nu mai mult.

De ce mor mai mulți? Pentru că sistemul medical nu e în stare să îi salveze după ce se îmbolnăvesc? Că ajung la doctor prea târziu? Că se tratează singuri cu antibiotice? Nu știu, poate îmi spuneți voi.

Din ce văd eu, în Japonia pacienților cu gripă li se prescriu antivirale gen Tamiflu. Cei care sunt internați beneficiază de plămâni artificiali și operație de drenare a lichidului din plămâni când nu mai pot respira singuri…

În fine, poate că și la noi dacă nu s-ar fi furat atât ar fi fost asigurată doratea spitalelor și oamenii nu ar mai fi murit de gripă.

La 25 ianuarie în Japonia e panică mare, au murit deja 5 oameni (CINCI) de gripă. Păstrând proporțiile ar fi ca și cum la noi nu ar fi murit încă nimeni!