Taxele și impozitele la români: cauzele principale ale subdezvoltării

România are o istorie interesantă în domeniul colectării de taxe și impozite. În prezent statul îți ia 25% pentru pensie, alte 10% pentru sănătate și 10% impozit pe venit. Asta în mare. Pentru că angajatorul mai plătește pentru tine 2,25% o contribuție asiguratorie pentru muncă. Teoretic din 10 lei câștigați îți rămân 5! Sau aproape 5! Asta pentru că, din cei 5 lei care teoretic îți rămân în buzunar, plătești 19% TVA pentru produsele nealimentare și 9% TVA pentru mâncare, iar din ce-ți rămâne plătești impozit pe casă, impozit pe mașină, taxe locale, salubritate, gaz, curent, toate cu TVA aferent. Mai plătești și accize pentru alcool, tutun, benzină, nu? Credeai că ești liber? Nu ești. Din 10 lei pe care îi faci, ca să mănânci, să te îmbraci, să pleci în vacanță, ție îți rămâne 1 leu!

În evul mediu, occidentali se plângeau că trebuie să plătească zeciuiala. 10 la sută plăteau la biserică și 10 la sută plăteau la senior. Din 10 galbeni pe care îi făceau opt le rămâneau lor. Nu degeaba și-au dezvoltat orașele și satele. Nu degeaba au în orașele lor și în satele lor biserici maiestuoase pictate și decorate, vitralii și marmură.

La noi era puțin diferit. Țăranii erau în general legați de glie.Țiganii erau robi. Dar toți trebuiau să producă. Vornicul de poliție – interesant cum apare cuvântul ”poliție” aici – colecta, până la ultimul ban cam tot ce produceau țăranii români. Colecta și în natură. Și cei care nu scoteau suficient, cât să demonstreze că nu le-a mai rămas absolut nimic, erau bătuți, biciuiți,afumați cu fum de ardei iute. În pământ se săpau găuri ca să se poată pune femeile gravide pe burtă să le poată biciui. În urletele copiilor, bineînțeles, ca să îl poată convinge pe tată să scoată ultima baniță de grâu din pod, o bucată de slană, câteva parale și cinci ouă.

Cam așa se colectau taxele de către străbunicii politicienilor de azi. Și cam așa era relația stat-cetățean pe atunci. Pentru că din 10 parale pe care le făceau, în buzunar străbunicilor tăi nu le rămânea chiar nimic. Interesant nu?

Nu e nimic aberant, mai ales dacă mergem la descrierile țărănimii și obiceiurilor alimentare din Valahia* din jurnalele doctorilor care s-au aplicat cu rigoare științifică asupra lor. Acesta este adevărul, și dacă îi întrebați pe bătrânii din județele din sud veți afla că la începutul comunismului era un lux să ai în casă străchini și farfurii pentru toată lumea. Ori tacâmuri.

Cum vă explicați că evreilor omorâți de legionari în pogromurile de la Iași și București le-au fost furate hainele, inclusiv chiloții și izmenele, după crime? Ce oameni, dacă nu abrutizați bine, s-ar preta să fure haine pline de sânge, fecale și urină – da, moartea eliberează sfincterele – de pe cadavre în rigor mortis?

De aici s-a pornit. În ADN-ul oamenilor ultra exploatați s-a întipărit foamea și sărăcia, supunerea față de boier, dar și normalitatea unei colectări până la sânge, până la chiloții din cur. A intrat în normal moartea, moartea copiilor, a adulților, a tuturor înainte de termen.

Haideți să ne uităm la niște date. Oare de ce nemții sunt 82 de milioane? De ce francezii sunt 67 de milioane? De ce britanicii sunt 65? Și de ce spaniolii sunt 46 de milioane? Și noi abia 22-23 de milioane cu toată lumea care a plecat deja?

M-am jucat cu un calculator interesant în care am pus vârsta medie a oamenilor la 63 de ani, vârsta primei nașteri la 17 ani, numărul de copii născuți/femeie la 7,9. Totul pe 50 de ani cu o populație inițială de 4,1 milioane de oameni. Exact câți erau în țările române la 1860 când a fost făcut recensământul lui Cuza!

Și ce să vezi? În 1910 ar fi trebuit să avem o populație de 58 de milioane! Vorbim de niște ani în care românii făceau 10 copii. Bine, nu toți trăiau. La doar 4 copii pe femeie, nu 10, populația României la 1910 ar fi trebuit să fie de 14 milioane de oameni!

Dar, la 1912 în România trăiau doar 7,2 milioane de oameni! Știți ce înseamnă asta? Că din cei 10 copii care se nășteau trăiau să își întemeieze o familie fix 2,8! Nici măcar trei pe familie! Din ce cauză? Fiți siguri că în occident trăiau mai mulți! Fix din cauza suprataxării! Cum să trăiască și să se mai și înmulțească țăranii în condițiile în care erau taxați cum erau taxați și tratați cum erau tratați? Și fiți atenți că am introdus datele începând cu 1860 și este vorba de o perioadă de transformare, creștere economică, reforme agrare, optimism!!!!

Repet, asta este adânc întipărit în ADN-ul populației din sud**! La fel cum mirosul de pisică este întipărit în ADN-ul șoarecilor! Unii știu că trebuie să dea, că trebuie să îl accepte pe jupânul de la județ sau din capitală, că trebuie să accepte că li se ia, că taxele pot fi luate prin jupuire totală! Și uite, alții, se gândesc că leul ăla care rămâne românilor în buzunare la fiecare 10 lei câștigați, e prea mult!

Trebuie luat tot! Pentru că cu cât baza de impozitare este mai mică – pleacă lumea în străinătate de prea bine – cei care rămân trebuie impozitați și mai abitir!

Pilonul II este doar o parte din ce se pregătesc să vă ia.

*În Transilvania românii plăteau până în secolul 13 doar a 1/50 din oi și miei. Zeciuiala către biserică nu o plăteau. În secolul 19 au apărut 179 de bănci românești, cu capital de peste 100 de mii de coroane aur. Aceste bănci susțineau mii de elevi români cu burse, în școlile private ale vremii. ASTRA a apărut în Transilvania ca rezultat al taxării mult mai blânde a oamenilor în comparație cu sistemul de taxare aplicat în Valahia.

**Tot așa există în ADN-ul populației din Transilvania, Caras-Severin, Banat, Crișana, Bucovina ideea că taxele mari sunt prea mari. Atenție la o ruptură în electorat pe aceste axe.