Sfântu Inundațiu cel Mare vă spune adevărul despre prognoza meteo!

By B137 - Own work, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=61269702
By B137 – Own work, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=61269702

Sfântu Inundațiu cel Mare mi-a apărut în vis și mi-a spus că felul în care vi se comunică cifrele de la meteo este total desculpator și în interesul autorităților care știu doar să vă belească de bani.

Prin străinezia, locul ăla unde compatrioții căpșunari au găsit un trai mai bun, ploile nu se raportează în litri pe metru/pătrat ci în milimetri. Adică străinii răuvoitori vor să afle nu câtă apă se strânge în total ci cât de adâncă va fi băltoaca.
Voi aflați că va fi o ploaie de 10L pe m2. Și vedeți inundații și ziceți că uite, au fost totuși 10L, asta e o găleată, în curtea de 500m2 îmi toarnă Doamne Doamne 500 de găleți, e inundație.
Dar străinul cel rău află că va da o ploaie de 10 milimetri. Asta e un centimetru. Știe că peste orasul lui se va așterne un strat de 1 cm de apă, o nimica toată, canalizarea o va sorbi instant.
Străinul cel rău se îngrijorează la cifre ce sar bine peste 40mm, adică 40 L/m2.
Cel mai tare taifun care a sosit în Extremul Orient în ultimii ani a adus local ploi de 2777mm adică 2777L/m2. Au murit 789 de oameni în mai multe țări. Dar au fost vânturi de aproape 150km/h și ploile de mai sus.
La noi au murit 4 oameni din ce? Codul portocaliu a fost pentru ploi de 70L/m2 adică 70mm, nu centimetri, să ne înțelegem. Apă de 7cm! 
Dar observăm că meteorologii noștri ne amenință cu coduri galbene la 30L/m2. Asta pentru că politicienii se ocupă de scoaterea hoților din pușcării, de furt, de nepotisme, de orice altceva, nu de rezolvarea punctuală a problemelor legate de ruperile de nori.
În Japonia cad anual 1560mm de ploaie, 156 cm, cât adâncimea unei piscine numai bună pentru înnot, adică 1560L/m2. Dar au taifunuri care aduc local 500L/m2 în câteva ore. La noi media anuală este de 635mm de ploaie. Adâncimea unei piscine pentru copii de 5-6 ani care nu știu să înoate. Nici anul ăsta nu va fi mai mult indiferent de ce vedeți la TV. Sunt 635L pe m2. Toți absorbiți în canale înfundate, subdimensionate – la țară au băgat tuburi mai înguste pe unde s-au făcut din fonduri europene, ciupind și ei pe acolo de o vilă, două, trei, în șanțuri colmatate cu podețe construite ilegal, etc.
În Tokyo dacă aud la meteo informația îngrijorătoare că vine un taifun care aduce ploi de 100mm adică de 100L/m2 nu mă îngrijorez. Eram acolo când a plouat 300mm și deși blocul în care stăteam era construit pe pământ câștigat din mare, adică 2-3m de la nivelul mării, apa pe trotuare nu a fost niciodată mai mare de 1-2cm. Se scurgea!
Unde? În niște catacombe gigant făcute ici-colo în Tokyo, înalte ca niște catedrale și lungi ca 3-4 terenuri de fotbal puse cap la cap.
Spuneți-le asta oamenilor din Pipera și din alte locuri pitorești din București, unde fiecare ploaie mai mare le refulează canalizările pentru a forma pe străzi și trotuare o simfonie de ape în care căcații lor se dizolvă alături de căcații câinilor lor iar ei trebuie să circule prin toate zoaiele pentru că nu au curajul să îi pună la punct pe politicienii care, cum am spus, fac orice altceva numai nu lucrează pentru comunitate.
Sfântu Inundațiu cel Mare zice că rugăciunea, mătăniile, lumânările din Noaptea de Înviere nu ajută, apropo!