România a câștigat Campionatul Mondial din Mexic!

Suntem pe primul loc! Am strălucit cu Brazilia, le-am arătat fotbal la englezi, pe cehi i-am trimis înapoi la berile lor, dar a trebuit să așteptăm aproape o jumătate de secol să fim primii! Suntem! Fraților, am înfrânt! Suntem campionii lumii!

Ieri m-a întristat moartea lui Ilie Balaci, s-a dus tânăr și m-am întrebat, oare fotbaliștii când se duc, când se duc? Și, metodic, am căutat date dar, ca sociolog, nu am vrut să le scot din context, așa că am decis să nu compar mere cu pere ci să mă uit precis la cei care ne-au făcut mândri în 1970, la fotbaliștii de la Campionatul Mondial Din Mexic!

Campionatul se încheiase de cinci ani când m-am născut eu, dar toată copilăria mea am auzit povești despre cele trei bătălii purtate de ai nostri, despre vitejia nebună a lui Rică Răducanu, despre absența rățoiului, despre cum ne-am întors cu frunțile sus deși am pierdut cu Anglia și Brazilia…

Și uite că, după 48 de ani, suntem și noi în frunte cu ceva! Cu morții! Nu degeaba suntem un popor iubitor de moaște!

Hai să vedem clasamentul oficial!

România – 10 morți

URSS – 10 (Lev Yashin avea 40 de ani în 1970, deci URSS ar trebui să fie socotită cu 9, altfel ar trișa la clasament. La fel, Slava Metreveli avea 34 de ani în 70 iar Afonin 30. De la noi Lupescu era decanul de vârstă cu 29 de ani.)

Cehoslovacia – 8 morți

Belgia – 8 morți

El Salvador – 8 morți

Anglia – 7 morți

Mexic – 7 morți

Uruguay – 6 morți

Bulgaria – 6 morți

Brazilia – 5 morți

Maroc – 5 morți

Peru – 4 morți

Suedia – 4 morți

Germania de Vest – 4 morți

Italia – 3 morți

Israel – 1 morți

Dacă vă interesează ultimele două poziții, Italia s-a prezentat cu o echipă în care cel mai tânăr jucător avea 23 de ani, 12 jucători aveau peste 27 de ani iar dintre ei 4 aveau peste 30. Media de vârstă – 25.5 ani, una dintre cele mai bătrâne echipe din Mexic.

Israelul a afișat o echipă cu cel mai tânăr jucător la 19 ani, și doar 3 jucători peste 27 de ani, dintre care doar unul peste 30. Media de vârstă – 24,2 ani, una dintre cele mai tinere echipe din Mexic.

Concluzia? Tristă! la murit suntem întotdeauna primii! Exceptând Bulgaria, podiumul este luat de state foste comuniste. Să fie stilul de viață? Să fie alimentația? Să fie sistemul medical? Dacă aveți vreo idee vă aștept în comentarii!

PS. Încă se mai joacă! Rușii vin tare din urmă, deși ei au furat startul. Cehii și belgienii, berarii europei nu se lasă nici ei! Păcatele noastre, nici nu putem să ne ținem pumnii!