Gafă monumentală la Târgul de Crăciun din București

Proba irefutabilă a prostiei și lipsei de cultură a organizatorilor Tîrgului de Crăciun din Primăria Capitalei este surprinsă în fotografia alăturată!

Dar haideți să vedem despre ce e vorba, în primul rând! Presepe sau presepio vine din latinescul praesaepe care înseamnă grajd sau staul. Este o ilustrare a Nașterii Domnului apărută în Italia, prin anii 1200, în timpul vieții Sfântului Francesco din Assisi, poate inițiată chiar de sfânt care, întors din pelerinajul pe care l-a făcut în Țara Sfântă, a dorit să îi ajute pe credincioși să își imagineze mai bine scena Nașterii Mântuitorului. Există voci care spun că tradiția este și mai veche ea provenind poate din Tarascona în Provenza unde ar fi existat o tradiție de reprezentare a miracolului nașterii imaculate și de unde ar fi provenit și mama sfântului.

Presepio s-a răspândit în toate țările catolice, în Ungaria ajungând în secolul 15, spre exemplu.

La noi a ajuns în secolul 21, deși românii sunt ortodocși! Au început oamenii să meargă în străinătate, au văzut presepe, le-a plăcut și au zis să facă și ei. Problema lor este că s-au dus boi și au venit înapoi vaci! Nu au înțeles reprezentarea și cum creștinismul e lipit pe ei ca o spoială subțire au pus reprezentarea lui Isus de la început!

OZM îi anunță pe această cale că Mântuitorul s-a născut pe 25 Decembrie, conform calendarului oficial al Bisericii Ortodoxe. La fel ca la catolici. Numai că, la catolici, reprezentarea lui Isus este pusă în iesle abia pe 25 decembrie, până atunci ieslea fiind goală.

Mergeți la Vatican sau în oricare altă biserică catolică din Italia și vă veți convinge!

Credeți că cei din Primăria Capitalei au circumstanțe atenuante? Au fost la Vatican după 25 Decembrie și l-au văzut pe Isus în iesle, deci au copiat forma fără fond la București. Varianta unu. Sau au fost înainte și nu era nici un Isus în iesle, și-au zis că ”uite ba, l-au furat” sau ”nu le-a mai ajuns bugetul de Isus, lasă că noi punem, să moară Papa”. Varianta doi. În fine, felicitări pentru inițiativă, am văzut mulți oameni care își făceau poze cu nașterea înainte de termen. Sper că nu a fost cu cezariană pentru că am auzit că se face mai nou fără anestezie și poate să sufle măgarul cât o vrea spre Fecioară, nu-i poate curma durerea!