Igiena din educație, igiena educației

Am învățat într-o școală cu veceu în curte. Era o toaletă sinistră cu găuri în podea, stil turcesc, care se vărsau într-un bazin și mai sinistru pe care îl vedeam – și în care o dată a și căzut cineva – prin capacele de inspecție lipsă.

Într-o școală în care învățau peste 600 de copii era o singură chiuvetă folosită mai ales de profesori. Copiii care vroiau să bea apă în pahare de hârtie făceau coadă când aveau noroc și nici un profesor nu se spăla pe dinți.

Cu toate acestea toți mâncam la 10 sandvișurile cu untură de porc și ceapă, fără să ne gândim că ar fi trebuit să ne spălăm pe mâini.

Am intrat în viață cu acest deficit de igienă. Unii ni l-am corectat, am putut să trecem peste. Alții, cum vedem de la TV de la doctorii și asistentele care au bacterii pe mâini sau de la lucrătorii din industria alimentară care infestează alimentele cu salmonela pentru că se scarpină în cur, nu!

În România mai sunt încă peste 200 de mii de copii care învață cu toaleta în fundul curții.

Poza care ilustrează acest articol este dintr-o școală din Japonia. Acolo, aproape în fața fiecărei clase dar și în clasă, atenție, există spălătoare care arată ca în această poză! Săpunurile antibacteriene sunt agățate în săculeți de plastic. Copiii se spală pe mâini mai des ca doctorii noștri!

8 copii se pot spăla în același timp. În clasă există spălătoare similare!

În plus, trebuie să vină la școală cu periuță și pastă de dinți, toată lumea se spală pe dinți după ce mănâncă la prânz. Asta pentru că în toate școlile japoneze se mănâncă la prânz!

Meniurile sunt diferite și nu se repetă niciodată în aceeași lună! Bucătării există în școală, unde se pregătește de personal specializat sau mâncarea vine de la un centru care deservește mai multe școli.

Costă cam 250 de lei pe lună/copil. Părinții plătesc, mâncarea celor care nu își permit este plătită de primărie.

Cred din tot sufletul că discuțiile despre educație și viitor trebuie să înceapă de la asigurarea acestor condiții: acesta este minimul necesar și suficient să ne putem gândi la un viitor de calitate pentru noi și pentru țara noastră.

Nu mă luați cu “aici nu e Japonia”, e România, știu, și în ultimii 30 de ani s-au furat bani cât să facem școli de 5 stele în toate satele. Nu le facem pentru că nu vrem!

Cei de la oraș, în loc să se implice să schimbe sistemul preferă să dea șpagă să își dea copilul la o școală de fițe unde se învață în schimburi, cei de la țară se uită ca boii cum primarul are iPhone X din banii lor și merge în vacanță în Dubai.

Avem nevoie de igienă. În educație! Dar și o igienă a educației, să scăpăm de corupție, lene, indolență, de merge și așa.

Ca să putem să mergem înainte!