Din miturile românilor: casele mici ale japonezilor!

Românii trăiesc în cele mai mici și mai înghesuite locuințe de pe teritoriul Uniunii Europene. Media lor este de 44m2, media locuințelor din zonele urbane fiind de doar 40m2! Aceasta este moștenirea comunismului, aplaudată de atît de mulți dintre concetățenii noștri, blocurile pe care nici nu putem să le zugrăvim, după spusele lui Nicușor, unul din primii nostalgici: adevărate cutii de chibrituri!

Totuși românul este mîndru de cutia lui de chibrituri pe care o vede mult mai spațioasă decît ceea ce au oamenii în alte țări. De cele mai multe ori cu o voluptate pe care nu o pot ascunde, românii întreabă sau vorbesc despre condițiile de locuit din Japonia, pe care le consideră net inferioare față de ale lor.

Dacă au văzut la TV sau au auzit de hotelurile capsulă, automat toate hotelurile din Japonia sunt capsulă. Dacă au văzut sau au auzit de apartamente miniscule, iarăși, toate apartamentele din Japonia sunt minuscule.

Suprafața medie a locuințelor proprietate personală este, în Japonia, de 121m2! Adică băgăm trei apartamente medii de la noi de la oraș într-unul de-al lor.

Bine, au și, ceea ce numim noi, garsoniere, dar acestea nu sunt pentru familii. Nu o să găsești niciodată o familie de japonezi, cu copii, înghesuită într-o garsonieră! Garsoneirele sunt pentru oameni necăsătoriți sau care lucrează departe de familie. Nu intră în statistică. Dacă ar intra, apartamentele din Japonia ar fi în medie de 95m2! De două ori mai mari decît apartamentele/casele de la noi!

Ceea ce japonezii au construit întotdeuna cu gîndul la spațiu, sunt locuințele din mediul rural. Sunt mult mai mari decît cele din mediul rural din România. Bine, și mult mai friguroase, dar asta e altă fațetă a problemei.

Am stat recent la țară, în Japonia, într-o casă veche pe care am închiriat-o cu 7000 de yeni pe noapte. 12 camere, două toalete, două băi, două grădini japoneze, lac cu crapi nishiki, etc. Cine vrea să meargă să mă contacteze, este o zonă superbă cu oameni calzi. Cam toate casele din satul respectiv erau la fel de mari…

Las cîteva fotografii pentru lămurire. Toate sunt făcute în aceeași casă în camere diferite.

Nu o să vedeți paturi pentru că japonezii dorm, tradițional, în camere cu tatami, pe saltele pe care le strîng dimineața.

Saltele pe tatami. Sunt două camere în imagine.
Hol care conectează intrarea secundară cu cea principală.
Cameră de relaxare de lîngă baie.
Camera de muzică, bar.
Dining.
Camera de primire a oaspeților, prima de la intrarea principală.
Intrarea principală.
Intrarea secundară.
Hol de legătură cu partea din spate a casei.
Două camere de relaxare și ceai.
Cameră de fumat, cu irori, loc de foc pentru ceai.
Sufrageria occidentală.
Prispa din spate, loc de fumat.
Grădina japoneză, partea din față a casei.
Partea din față, alt unghi.
Grădina japoneză din spatele casei cu lac cu nichiki koi.
Mic birou.