De ce se moare cu zile in Romania

Patrick Ekeng ar fi putut fi salvat. Cu defibrilatorul automat care se gasea in salvare si pe care doctorul nu l-a folosit. Aceasta nu este afirmatia mea, este concluzia pe care o trag specialistii. Haldan ar fi putut fi si el salvat. Daca l-ar fi defibrilat si pe el cineva in decurs de cateva minute dupa ce a cazut.
Oare cati romani nu ar fi putut fi salvati de la moarte daca ar fi fost defibrilati? Ca sa nu ne incurcam in cifre exacte, afirmam ca, rotunjit, in Romania mor anual 60 de mii de oameni de inima. Sa spunem ca defibrilati sau nu, de batranete, de boli conexe, 50 de mii de oameni ar muri oricum.
Mai raman 10 mii! Datele stiintifice arata ca daca pacientul ar primi masaj cardiac, la 10 minute de la accidentul cardiac rata de succes este de 90%. Asta inseamna 9000 de oameni vii, 9000 de inmormantari mai putin, in 10 ani sunt 90 000 de inmormantari mai putin, oameni care ar fi fericiti in continuare cu familiile lor, care ar contribui la viata sociala, la bunastarea societatii in care traim.
Si daca rata de succes ar fi mai mica, si daca am spune ca multora li s-ar intampla cand sunt singuri, la zece ani tot am avea mii de inmormantari mai putin.
Tot ceea ce trebuie sa avem este un program national de defibrilare!
In Japonia exista o recomandare ca blocurile de locuinte sa aiba la parter un defibrilator automat pentru situatii de urgenta!
Si in blocul meu asociatia de proprietari a strans bani si a luat.
Exista recomandari ca firmele si restaurantele sa aiba defibrilator si extraordinar de multe au.
Defibrilatoarele au devenit atat de ubicuue incat le vezi peste tot, in statii de metrou, de autobuz, in hoteluri, in scara blocurilor, la serviciu…

Arata asa, cat o cutie de scule, ultraportabil:

img_0490

Si instructiunile sunt langa el, asa:

img_0489

Redactia O, Ziarul Meu a identificat cele doua obstacole aparent de nesurmontat in fara unui program national de defibrilare: 1. costa si 2. se fura. Dar ce sa facem, oameni buni, sa murim cu zile pana cand vine SMURD-ul? (la tara vine si dupa 30 de minute sau chiar mai mult) Sau sa asteptam sa vina salvarea si ea chiar sa vina dar doctorul sa fie atat de distrat incat sa uite sa foloseasca la fel ca in cazul lui Ekeng sfantul defibrilator?