Cercul vicios: La 10 lei pe care îi faci, statul ia 7! Cui folosește?

Să revenim la realitate. La salariul minim angajatul primește în mână 1065 lei la care statul ia 718 lei, deci 67,42% din cât ia muncitorul. Angajatorul plătește 1783 lei la angajat + stat.

La un salariu mai mare, 4200 lei net să zicem, statul colectează 3170 lei. Adică 75% din ce ia angajatul în mână. Angajatorul decartează 7380 lei.

În aceste condiții, populația – oricum săracă în comparație cu orice stat din UE – nu poate prospera. Când statul ia 7 la fiecare 10 lei munciți, individul nu poate acumula. Iar acumularea începe de jos, de la debutul în muncă.

Dacă populația nu prosperă, micul antreprenor sau afacerea mijlocie nu rezistă și nu se dezvoltă pentru că populația (clientela salariată) nu are bani. Dă aproape totul pe mâncare și pe casă. Dacă afacerile mici și mijlocii nu înfloresc, nici statul nu are bani pentru spitale și școli (1600 lei aferenți salariului de 4200 lei merg la pensii) așa cum dorim.

Toți cetățenii României sunt practic ostatici ai acestui blocaj. Pentru că inclusiv bugetarul de lux, pensionarul de lux sau antreprenorul de lux (cel cu contracte cu statul) ajunge să moară pe drumul național în lipsa autostrăzii, în spital din n cauze și își duc și ei copiii la aceleași școli proaste cu profesori depresivi.

Ce îi oprește pe politicieni să deblocheze situația? Păi să încercăm să ghicim:
– prosperitatea reduce votul pro PSD.
– antreprenoriatul scoate cetățeanul de sub dependența politică și produce cetățeni implicați civic (protestatari)
– o reducere drastică a sumelor pe care le încasează statul de la angajați ar însemna reducerea drastică a numărului de angajați la stat și implicit renunțarea la soldatul de partid și de stat.
– pierderea voturilor pensionarilor (cel puțin pentru o perioadă necesară refacerii bugetului din încasările aferente noilor afaceri)

Evident că dacă vrem să fie mai bine pentru toată țara trebuie să rupem pisica. Cineva trebuie să aibă de pierdut, nu se poate să avem de câștigat toți din prima zi. De aia se numesc „alegeri” și nu „pont”.

Cei de azi din Parlament nu o vor face. Cred că s-a convins toată lumea de chestia asta. Mai sec: ori le luăm puterea și scădem taxele drastic, ori mai bine plecăm din țară și, cel puțin, nu le mai achităm nota de plată.