În weekend am ajuns la un festival de muzică la care concurau peste 138 de copii, de la 5 la 18 ani. Am ajuns la locul faptei înainte de ora zece, pentru că ”Desfasurarea festivalului va fi intre orele: 10-18”. Am ales un loc pe la jumătatea sălii și am asteptat să înceapă.
În sală vânzoleală mare, tații nu erau atrași de scaune, sprijineau zidurile pe margine, pe lângă ei grupuri de mame și puști gălăgioși se agitau fără sens. Copiii erau îmbrăcați ca pentru nuntă, rochii prețioase, costume pentru băieți, coafuri, farduri, freze, am rămas cu gura căscată.
La pupitrul de comandă, ”doi-zece, doi-zece” nu păreau că s-au trezit prea devreme. La 10:15 un cameraman încă își instala un cablu de curent iar microfoanele de pe scenă erau probate de diverse profesoare din juriu.
Gălăgia continuă, copii intră, copii ies, mame agitate, coafuri rearanjate, oameni care stau în picioare, copii care mănâncă, mame care mănâncă, tați zombificați.
La 10:33 festivalul începe. Copiii cântă frumos, sunt talentați. Din păcate nu vor crește mari într-o țară în care punctualitatea va fi apreciată. De fapt nimeni nu se arăta surprins că nu începe festivalul la timp. Și copiii învață din asta!
Jemanfișismul este transmis de la părinți la copii, de la profesori la copii. În cuvântul de început nu au loc scuze pentru organizarea proastă. Nimeni nu e responsabil, nimeni nu e vinovat.
Concurenții se perindă pe scenă, între melodii se aud zgomote de jocuri pe telefon: adulții care însoțesc copiii nu au bunul simț să le pună pe modul silențios, pam, pam, tam, ța, tu, piiin, pam, eroi misterioși și-o trag virtual spre încântarea concurenților plictisiți.
Copiii nu învață respectul pentru adversar, nu au habar de ce au ieșit primii, dacă au ieșit primii, sau ultimii, dacă au ieșit ultimii, dacă nu sunt atenți nici măcar la cei care cântă în categoria lor.
Organizatorii au cerut publicului ”Să respecte regulamentul festivalului, sa nu deterioreze bunurile din sala de spectacol si sa pastreze curatenia, sa pastreze liniste in sala de concurs pe toata perioada de desfasurare a concursului, etc” dar nimeni nu s-a asigurat că aceste lucruri se vor și respecta.
De fapt nici organizatorii nu și-au respectat propriul program. Premierea a fost pe la ora 21:30, deși trebuia să se termine înainte de 6!
Interesant este că aceiași oameni se plâng că nu au autostrăzi, că guvernul nu face nimic. Normal că nu face, că la organizare suntem praf și pulbere! Măcar copiii învață să fie flexibili!
Da, flexibilitatea este o aptitudine care îi va ajuta să supraviețuiască pe aceste meleaguri. Și răbdarea! Dacă vom avea din nou cozi în câțiva ani, cei mici de azi vor fi profesioniști!