„In Viscri mai suntem 14 sasi. Mai sunt 62 de romani, care ne mai ajutau, dar si ei au imbatranit, au de lucru mult cu oile si nu mai pot sa ne ajute. Restul, vreo 340 de oameni sunt tigani”.
„Daca vreti, puteti baga masina in curte” ne spune gazda amabila.
„”Credeti ca trebuie, sunt hoti aici?”
„Nu, Doamne fereste, o puteti lasa si descuiata”.
Si asa am facut. Si cat am stat, nici camerele nu ni le-am incuiat, desi proprietarii casei in care am poposit, o casa veche, de la 1864, erau tigani.
Casa, reconditionata bine straluceste de curatenie, baia este impecabila, cearsafurile sunt un pic dubioase, daca nu folosite atunci necuratate profesional, iar in curte se mai poate lucra cate ceva, in special la buruiana de langa ziduri, dar per total impresia este buna.
Mi-am adus aminte de copilarie, seara, vazand ciurda care se intoarce de la pascut si nu erau doar vacile romanilor si ale sasilor. O buna parte din ele erau ale tiganilor pe care i-am vazut la coasa pe dealurile din jur, adunand fanul in capite, asa cum bunicii mei il adunau odinioara.
In Viscri, locuitorii din toate cele trei etnii muncesc! Nimeni nu cerseste si nimeni nu fura. Cel putin asta este concluzia pe care am tras-o dupa vacanta petrecuta intre ei. Copiii merg la scoala si satul are viitor.
Este viu! Si nu doar datorita Printului Charles, care da, l-a pus pe harta ci si tiganilor care intretin bijutetia arhitectonica si de cultura creata de sasi.
„Anul asta am avut 200 de viscreni care s-au intors la intalnirea anuala. Si multi mi-au spus ca le e dor, ca acolo in Germania s-au imbolnavit de stres, ca nici nu vad stelele unde straiesc, dar eu le-am spus ca ‘v-am pus eu sa plecati?'”.
Batrana sasoaica este categorica. Adauga ca multi s-au intors sa descopere un Viscri cu apa curenta si canalizare, facilitati ce nu erau cand au fugit inainte si imediat dupa 89.
„Sigur, e mai usor acum si am sentimentul ca multi se vor intoarce” ne spune ea.
Pana atunci satul e in maini bune, 340 de oameni din cea mai hulita etnie a Romaniei au grija de el!
PS. Am ajuns la Viscri dinspre Sighisoara. In viata mea nu am condus pe un drum mai prost! Nici drumul spre Rupea nu e mai bun, insa il recomand, dat fiind alternativa. La cata mandrie razbate din piepturile populatiei manelista majoritara, cand e vorba de Viscri, locul in care printul Charles si-a cumparat casa, te-ai astepta ca judetul sa faca ceva pentru infrastructura rutiera a celui mai celebru sat din Romania. Pauza. Nu fac nimic. Daca va vei mai simtiti bine data viitoare cand o sa auziti la stiri despre acest sat, sa fiti mandri de cei 14 sasi, 62 de romani si 340 de tigani care il tin inca viu.