Parlamentul a anulat taxa Radio-TV

Parlamentul a votat in unanimitate astazi anularea taxei Radio-TV, una dintre cele mai mici din Europa. Premierul Dacian Ciolos a criticat masura, dar nu are ce face, asa ca legea va ajunge la presedinte pentru promulgare.

Desi in retelele sociale oamenii si-au manifestat bucuria, unanimitatea parlamentului in aceasta problema nu este un motiv de bucurie pentru calitatea presei audio-vizuale din Romania.

Ca sa intelegem de ce trebuie sa ne ingrijoram, sa ne uitam la doua tari insulare cu puternici televiziuni si radiouri publice: Marea Britanie si Japonia.

Intr-o parte BBC, in cealalta NHK. Doua institutii gigantice, aflate in totalitate in afara controlului politic si economic, cu o singura misiune: informarea corecta a cetatenilor!

TVR nu se poaO_Ziarul_Meu_small_logote compara nici cu BBC si nici cu NHK pentru ca nu este o televiziune cu adevarat publica. Este o televiziune condusa de oameni numiti politic, vesnici slugoi ai partidului aflat la putere, dar care nu refuza cate o ciosvarta aruncata de bancheri si mafioti, un cimitir al elefantilor si angajatorul de baza al prietenilor si rudelor pana la gradul 4.

Totusi, sa nu uitam, Radio Romania Actualitati se apropie de standardele inalte ale celor doi giganti ai informarii corecte. Sa ne aducem aminte de atitudinea radioului in perioada Nastase si vom vedea ca nu s-au pisat in urechile ascultatorilor asa cum s-au pisat cei de la TVR in ochii si urechile lor.

Cu consecinta ca RRA inca este lider de audienta in Romania, spre deosebire de TVR care este sub multe televiziuni de apartament.

Ideea anularii taxei Radio-TV si de a finanta cele doua institutii de la buget nu va repara nimic din raul in care politicienii le-au cufundat. Era mai greu sa incerci sa le faci varianta romaneasca a BBC sau NHK, dar macar ar fi meritat!

Dupa mine – este o situatie in care sunt specialist, nu pareolog – radioul ar fi trebuit lasat neatins, dar obligat sa scoata reclamele prin care dovedesc ca pun mai sus publicul „tinta” al comerciantilor si bancilor decat publicul (aici fiind vorba de toata sfera publica romaneasca).

TVR ar fi trebuit desfiintat – cum au facut grecii – si reinfiintat pe baze noi, fara consiliu de administratie numit politic, cu concursuri nationale si transparente pentru ocuparea tuturor locurilor libere din noua organigrama care ar fi doar o cincime din organigrama cu care ei functioneaza acum. Si cu taxa cel putin triplata!

In timp, TVR transformat intr-o institutie echidistanta ar fi devenit televiziunea numarul 1 in Romania, asa cum BBC este numarul 1 in UK si NHK este numarul 1 in Japonia.

Ar fi fost greu dar ar fi meritat. Si pentru ca prin taierea taxei TV au legat-o si mai strans de mediul politic, vom vedea in continuare clasamentul in care TVR este ultima in preferintele oamenilor, cu cateva televiziuni fruntase care aduna privitori in functie de cum le este perceputa neutralitatea sau partizanismul.