Michi Biraki – Drum deschis, un festival excepțional!

Festivalul japonez făcut de studenți a ajuns la a 7-a ediție

Studenții secției de japoneză a Universității București au organizat astăzi, 17 aprilie 2016, în colaborare cu Grădina Botanică din București și Facultatea de Biologie, Festivalul Japonez „Michi Biraki – Drum deschis”.

Festivalul de anul acesta, aflat la a șaptea ediție, a avut-o ca invitată specială pe artista Miyoko Yoshia, creatoare de opere de artă și design din diverse tipuri de pânză pe care le vopsește sau imprimă folosind tehnici tradiționale japoneze și culori obținute natural, de cele mai multe ori din plante.

La festival a fost prezent și Excelența Sa, Ambasadorul Japoniei la București, Kisaburo Ishi, care a apreciat atât prestațiile studenților bucureșteni cât și atelierele festivalului în care oamenii prezenți în Grădina Botanică au putut învăța cum se prepară sushi, cum se îmbracă un kimono de vară (yukata), cum se vopsește cu indigo un batic sau o batistă, origami, dansuri japoneze, tobe japoneze, caligrafie, limba japoneză, arta împachetării în pânză, jocul go și șahul japonez, shogi, karuta si așa mai departe.

O atracție inedită a fost Maid Cafe-ul organizat se studenți care a oferit delicioase dulciuri făcute în casă.

În deschiderea festivalului studenții au organizat un mic spectacol în care au prezentat trei cântece în japoneză, unul în română, un dans japonez, un stand up și o scurtă piesă de teatru. Arătându-și în acest fel impresionantul nivel de conoaștere a limbii japoneze, ei au transmis și un mesaj de condoleanțe pentru victimele cutremurelor care au lovit zona Kumamoto, și de îmbărbătare pentru supraviețuitori, mai ales că Unuversitatea București este înfrățită cu Universitatea din Kumamoto.

Receptând mesajul studenților bucureșteni, Excelența Sa Kisaburo Ishi, specialist înainte de a deveni ambasador în teoria Smart City, a mulțumit tuturor pentru susținere și a asigurat că studenții români aflați la studii în Japonia sau chiar în regiunea Kumamoto sunt teferi. El a apreciat că dezastrele naturale nu pot fi prevăzute dar pot fi prevenite și și-a exprimat speranța ca Japonia și România vor lucra împreună mai strâns în acest domeniu atât de important.

 

Caption: În video studenții universității București, secția de limbă japoneză înterpretând cântecul „Ue o muite arukoo” adică „la plimbare, cu ochii spre cer” (aprox.).