Japonia in imagini: deliciile pietelor de peste

Calamari gigant si ton de 100 de kg intr-o mica piata de peste din Okinawa

img_3688

O mica piata de peste din Okinawa, dimineata pe la 8…

img_3690

Pescarii isi etaleaza marfa, organizatorul le da numere, licitatia pentru peste va incepe in cateva minute.

img_3694

Doua broaste testoase gigantice asteapta („doar nu le mananca si pe astea”, aud voci de turisti americani) sa fie eliberate de biologul marin care cerceteaza numarul de identificare al uneia, si ii da un numar de identificare surorii ei, aflata pentru prima data in mainile omului, dupa ce o masoara si o fotografiaza atent.

img_3709

Testoasele sunt eliberate si o iau spre larg!

img_3714

Calamari gigant! Nu te intalnesti cu ei cand inoti, sunt pescuiti la adancime.

img_3726

Pestele spada pare sa fie vedeta licitatiei.

img_3731

Dar adevarata vedeta este un ton de 100 de kg!

img_3734

Proprietarii lanturilor de sushi se bat pe ultimele cutii cu capturile zilei.

img_3738

Tonul a fost cumparat de un hotel de 5 stele si va fi portionat si consumat in cadru festiv de turisti la cina. Salivez, nu imi ramane decat sa intru in primul restaurant de sushi, aflat chiar langa piata si care s-a aprovizionat masiv in cadrul licitatiei. Au si ton, de zilele trecute, dar vreau sa incerc prima data calamarul urias!

Japonia este delicioasa. Pestii sunt de captura, mereu proaspeti. Vasele de pescuit fie au cuve cu apa in care tin pestii vii, fie ii pun in gheata cu care se aprovizioneaza de la uzina care functioneaza in locul unde descarca pestele.

Ies din restaurant cu burta plina si ma uit peste ape in cautarea celor doua testoase. Nu se mai vad. In spate, un huruit continuu ma anunta ca un vas de pescuit isi umple burta cu geata inainte sa plece in cautarea capturii de maine.

Info vizitatori: aproape toate orasele port au si porturi pescaresti unde se liciteaza captura in fiecare zi. Cei care prind mai mult decat poate piata locala absorbi au optiunea de a merge intr-o piata de peste gigant, cum ar fi cea din Tokyo. Desi Tsukiji este spectaculoasa, pietele mici de peste au un farmec aparte si accesul vizitatorilor nu este restrictionat ca in pietele mari. Nu uitati sa intrati in restaurantele de sushi de langa piata! Sunt ieftine si calitatea este stratosferica!